fbpx
10 juni, 2022 / Blogg

Stockholm +50, kontraster och människan

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Första dagen inleddes med en öppningsceremoni, på vilken jag med nöd och näppe blev insläppt – detta då dörrarna stängts när jag, och många med mig, anlände sent på grund av trafikproblem. Men med lite tur, tålamod och snälla vakter ordnade det sig. Efter tal, inslag om konferensen 1972, musik och dans öppnades det upp för en mängd intressanta saker att vara med på. Det var förhandlingar i plenum, samtidigt som ett antal sidoevent, ’stage-samtal’ och ledarskapsdialogerhölls. Många av programpunkterna går tacksamt nog att se i efterhand, och du hittar allt här.

Hursomhelst är möten som dessa inte bara det som står i programmet – det är också en möjlighet att träffa andra som är där. Nu när pandemirestriktionerna har lättat är det fantastiskt att ses på riktigt igen, och jag tror att alla vi som var med från den globala FN-rörelsen uppskattade detta tillfälle att nätverka.

Mina generella intryck från dessa två intensiva dagar är ändå ganska likgiltiga. En Stockholmsagenda med 10 punkter förhandlades fram, vilket är bra, men jag hoppades på merdynamik och kraft för handling. Det inslag med mest energi, och där jag kände hopp och glädje, var när den Youth Task Force som tillsattes på COP26 presenterade sitt policy paper. Jag lämnade Stockholmsmässan med blandade känslor, men ändå stärkt av ungdomarnas engagemang. Jag beslöt mig ta en promenad från centralen till Söder, och när jag kom till guldbron och tittade ut över vattnet möttes min blick av ett monstruöst krigsfartyg. Tjock, gulbrun rök kom ut ur några rör på sidan av denna bjässe. Jag kunde inte låta bli att ta en djup suck. Här träffas världens länder för att försöka rädda vår enda planet, vårt hem. Men vad lägger vi pengarna på? Jag tar ett nytt andetag. Samtidigt som jag ser upp mot den blå himlen konstaterar jag att jag förstår innebörden av kontraster, men att jag inte förstår mig på människan.

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer