fbpx
28 maj, 2021 / Ambassadörernas blogg

Vi måste prata om mens!

Du sitter i klassrummet och känner hur det börjar värka i ländryggen. Du har varken binda eller tampong så vid lektionens slut tittar du ner på stolen, inga röda fläckar som tur är. Närmsta toalett ligger nära, du springer in och viker papper som du lägger i trosan i hopp om att du inte blöder igenom. Varje steg du tar oroar du dig för att prasslet ska höras.

Att inte behöva oroa sig för tillgång till sanitetsprodukter, rent vatten och tvål, och att få hjälp med besvär kopplade till mensen är ett privilegium inte alla har idag. Fem miljoner svenskar är kvinnor enligt SCB, trots detta är mens fortfarande ett känsligt ämne att tala. Många kvinnor bemöts fortfarande av skepsis i vården när de söker hjälp för mensvärk och besvär kopplade till kvinnohälsa. Varför?

Historiskt sett har männen varit norm inom den medicinska vetenskapen vilket resulterat i bristfällig hälso- och sjukvård för kvinnor, inte enbart när det kommer till reproduktiv hälsa. Inte förrän på senare tid har kvinnors hälsa fått högre prioritet. Förlossningsskador och mensvärk är exempel på problematik som funnits länge men som nu uppmärksammas inom den medicinska- samt forskarvärlden. Att vi går i en riktning som är en förutsättning för en jämlik sjukvård är självfallet glädjande men borde vara en självklarhet. Enligt de globala målens mål 5 ska jämställdhet vara uppnått till år 2030 men än har vi långt att gå.

Men vad kan du och jag göra? Vi kan hjälpas åt i normaliseringsprocessen!

  1. Ifrågasätt när du hör stereotypa förolämpningar om mens.
    ”Har du mens eller?’’ är ett uttryck som inte bara förnedrar utan även förminska kvinnors utrymme och rätt att säga ifrån, samtidigt som kvinnors åsikter och argumentation tas oseriöst.
  2. Prata med era barn/tonåringar om mens för att minska tabu! Det är viktigt med en välinformerad sexualundervisning i skolan och där mensen bör vara en självklar del. Men det är även viktigt att prata om mens hemma, för att normalisera en naturlig del av många individers liv.
  3. Ta ansvar som arbetsgivare! En av åtgärderna är att integrera ett mensperspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet, vilka behov finns för menstruerande individer? Ett exempel på detta är IF-metalls initiativ ‘’Mens och arbetsmiljö’’ där 5 åtgärder för ett MENSkligare arbetsliv lanserades.

Gabriella Ek Hällzon
Ung ambassadör för de globala målen

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer