Carla Monteiro de Castro Araujo samtalar med lokalbefolkningen under ett besök i Mbomou, Centralafrikanska republiken. Foto: UN Photo/Hervé Serefio
7 oktober, 2020 / Världshorisont

Mycket nytta för lite pengar

FN-systemet bedriver ett omfattande arbete världen över, trots knappa resurser. Organisationens ordinarie budget 2020 uppgår endast till drygt hälften av Stockholms stads.

FN:s verksamhet finansieras framför allt av de 193 medlemsländerna. Finansieringen är indelad i två delar: en obligatorisk och en frivillig. I den obligatoriska delen ingår FN:s reguljära budget, som i år uppgår till tre miljarder amerikanska dollar, alltså cirka 26 miljarder kronor. Det kan jämföras med budgeten för Stockholms stad år 2020, som är drygt 48 miljarder kronor.                                                                                                                             

Den reguljära budgeten täcker bland annat verksamheten hos de sex huvudorganen, däribland generalförsamlingen, säkerhetsrådet och sekretariatet. Ungefär 70 procent går till personalkostnader.

Finansieringen är utformad efter ett system där varje land betalar efter förmåga. USA betalar mest, 22 procent. Sverige står för omkring en procent av budgeten, i år var avgiften 236 miljoner kronor.

De frivilliga bidragen är oumbärliga

Till den obligatoriska delen hör också budgeten för FN:s fredsbevarande insatser. Perioden 1 juli 2019 – 30 juni 2020 var budgeten 6,5 miljarder dollar och finansierade ett dussintal fredsinsatser. Även här betalar länderna efter förmåga, men de permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet ansvarar för majoriteten av kostnaderna. USA ligger högst och ska betala 28 procent, men sedan ett antal år vägrar landet ge mer än 25 procent. Sveriges bidrag för 2020 var 433 miljoner kronor. Många länder ger också ytterligare frivilliga bidrag till de fredsbevarande insatserna.

Den största delen av FN:s verksamhet är beroende av frivilliga bidrag som framför allt kommer från medlemsländerna. Det gäller till exempel FN:s barnfond Unicef, utvecklingsprogrammet UNDP och flyktingorganet UNHCR.

Rapporten ”Financing the UN Development System: Time for Hard Choices”, publicerades i september 2019 av Dag Hammarskjöld-stiftelsen och The United Nations Multi-Partner Trust Fund Office. Enligt rapporten uppgick FN-systemets totala budget till 53,2 miljarder dollar år 2017. Det kan jämföras med världens militärutgifter, som samma år låg på 1 739 miljarder dollar, enligt Sipri, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut.

Av de 53 miljarderna kommer cirka 14 miljarder från obligatoriska avgifter, 35 miljarder från frivilliga bidrag och drygt fyra miljarder från övriga avgifter och inkomster. 71 procent gick till utvecklingsarbete och humanitärt arbete varav en stor del, 35 procent, bekostade insatser i Afrika. När det gäller humanitärt, utvecklings- och fredsarbete i krisdrabbade länder gick mest resurser till Sydsudan, Demokratiska republiken Kongo och Libanon 2017.

Ekonomisk kris hotar

FN är underfinansierat. Generalsekreteraren António Guterres har flera gånger poängterat att organisationen står inför en allvarlig ekonomisk kris. Många medlemsländer betalar inte sin del av den reguljära budgeten fullt ut. Enligt årsredovisningen för 2018 saknar också mer än en tredjedel av de fredsbevarande operationerna resurser för att täcka sina kostnader.

I oktober 2019 varnade António Guterres för att ”vårt arbete och våra reformer är i fara” och uppmanade medlemmarna att betala sina avgifter i tid och fullt ut. Men läget har snarare förvärrats av coronakrisen. I juli i år hade endast 107 av 193 medlemsländer betalat hela sin avgift för 2020.

Jennie Aquilonius, frilansskribent

————

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2 2020).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer