fbpx
Foto: UN Photo.
8 augusti, 2020 / Nyheter

Kurdiska kvinnor offer i krigets Syrien

Nya rapporter under sommaren talar om en svår situation för den kurdiska folkgruppen i nordvästra Syrien. Till de värst drabbade hör kvinnor i regionen Afrin.

Kriget i Syrien startade den 15 mars 2011 och har rasat i nio och ett halvt år. En händelse som har hamnat i medieskugga är fördrivningen av den kurdiska folkgruppen. Den påbörjades efter att terrororganisationen Islamiska staten drevs tillbaka trots att kurdiska grupper stod för en stor del av motståndet mot IS. Många kurder har sedermera förvisats till flyktingläger i nordvästra Syrien.

Till de som drabbas värst av den kurdiska tragedin i Syrien hör kvinnorna. Ett tjugotal syriska och kurdiska människorättsorganisationer skrev i slutet av maj till FN-chefen António Guterres, MR-högkommissarien Michelle Bachelet och ordföranden för FN:s undersökningskommission för Syrien Paulo Pinheiro. I brevet pekar organisationerna på övergrepp mot kurdiska kvinnor, bland annat kidnappning och fängslande. Andra vittnesmål om händelserna talar om bortförande, sexuellt våld och tortyr. Organisationerna kräver bland annat en kommission som undersöker MR-brott och övergrepp i turkiskkontrollerade områden och att Turkiet upphör med sin militära närvaro i Syrien.

– De återkommande rapporterna om MR-övergrepp i norra Syrien måste tas på allvar. Utvecklingen, inte minst för flickor och kvinnor i regionen, understryker behovet av att hela FN-systemet och enskilda medlemsländer engagerar sig när säkerhetsrådet misslyckas att vidta åtgärder, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN tillsatte när Syrienkriget startade en oberoende kommission med uppdraget att undersöka misstänkta människorättsbrott som begås av parterna i konflikten. Kommissionen har hittills publicerat 20 rapporter som bland annat ligger till grund för säkerhetsrådets agerande. Kommissionen har besökt säkerhetsrådet samt producerat ytterligare material om bland annat könsbaserat våld och barns rättigheter i Syrien. Kommissionens senaste rapport handlar om attacker mot civila och infrastruktur i Idlib.

FN:s särskilda sändebud till Syrien, den norske diplomaten Geir Pedersen, efterträdde i september 2019 svensk-italienske Staffan de Mistura på posten. Pedersen har fortsatt att föra samtal med parterna och bland annat upprepat generalsekreterare Guterres vädjan om eldupphör i ljuset av coronapandemin. Vid en föredragning i juni i säkerhetsrådet framhöll Pedersen att kvinnor i Syrien är särskilt utsatta för utnyttjande och övergrepp.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer