fbpx
Under FN:s högnivåmöte om Agenda 2030 sommaren 2019 gick det fortfarande bra att mötas. Vårens förberedande möten har skett digitalt . Foto: UN Photo
23 mars, 2020 / Blogg

När världen stillnar

När världen stillnar finns helt plötsligt tid för eftertanke hos oss som inte är sjuka. De senaste veckorna har inneburit historiska begränsningar av vår rörelsefrihet och våra möjligheter att mötas fysiskt – allt på grund av ett nytt virus. Vi är alla drabbade, många av oro och sjukdom, några av död. Från hemmakontoret blickar jag ut, möter lite trevande grannar då och då, håller lagom avstånd. På bara en vecka har det plötsligt blivit ett nästan riskabelt äventyr att gå till affären och handla mat. I stället öppnar sig digitala mötesplatser.

Jag får löpande rapporter från världens alla hörn om hur viruset drabbar och under veckans distansmöten blir jag inbjuden till många hem. Våra hem är förvillande lika oavsett vilket land personen som deltar i videomötet bor i. En stark känsla av gemenskap, nästan intimitet, är det mest bestående intrycket efter det regionala förberedande mötet inför sommaren högnivåmöte om Agenda 2030 med drygt 200 deltagare via länk.

Jag fick höra fantastiska exempel på hur olika länder arbetar för hållbarhet, till exempel Finlands mål att vara klimatneutrala redan 2035, både genom att minska utsläppen men också öka kolsänkorna. Eller UNECE:s trädplanteringskampanj som redan har nått över åtta miljoner träd sedan starten i januari 2020. Nödvändigheten av att bli mer resurseffektiv och vikten av cirkulära ekonomiska modeller togs upp av flera talare under mötet.

Professor Katherine Richardson tog i sitt anförande upp det faktum att de sociala målen inom många områden går väldigt bra i Europa, Nordamerika och Centralasien men att det sker på bekostnad av de ekologiska målen. I en färsk rapport om genomförandet av Agenda 2030 i UNECE regionens länder kan vi läsa att Sverige inte ligger i topp vare sig när det gäller vattenkvalitet och andel arbetslösa som får a-kassa, men vi ligger bättre till vad gäller trafiksäkerhet och satsningar på forskning och utveckling.

Självklart var coronasituationen också något som varje talare nämnde under det regionala mötet och UNECE:s direktör Olga Algagerova avslutade mötet med ”bye bye – and don’t shake hands!”.

Malin Åberg Aas
Senior rådgivare för hållbar utveckling

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer