fbpx
António Guterres och Olof Skoog på FN:s högkvarter i New York. Foto: UN Photo/Rick Bajornas
20 december, 2019 / Blogg

Global oro gör FN-arbetet ännu viktigare

FN-året 2019 har inte bjudit på historiska avtal eller politiska genombrott. Ändå fortsätter världsorganisationen att spela en unik roll som mötesplats för alla världens länder.

Agenda 2030 och hållbarhetsfrågorna har stått i centrum för FN-arbetet. Greta Thunberg har fortsatt sin kamp för att få världsledarna att lyssna på vad vetenskapen säger om klimatet. Sommarens högnivåmöte om Agenda 2030 påminde om att nya tag måste tas om de globala målen ska nås, men också om att städer och företag vill ta en mer aktiv roll.

En rad personer med den tidigare FN-ambassadören Olof Skoog i spetsen har sett till att Sverige fortsätter vara en aktiv FN-medlem. Såväl Sveriges arbete i säkerhetsrådet 2017-2018 som det svenska engagemanget i Nordkorea, Syrien och Jemen har betydelse för det internationella samarbetet även framöver.

Ett aktivt svenskt FN-arbete återspeglas i det engagemang som förenar människor över hela landet. FN-rörelsen samlar organisationer, företag och enskilda i arbetet för ett starkare och bättre FN. Under året har vi bland annat arbetat vidare med våra 40 FN-skolor och fortsatt att stödja arbetet mot könsstympning och barnäktenskap. I kärnvapenfrågan valde regeringen att gå emot folkviljan och en stark svensk nedrustningstradition. FN-förbundet fortsätter att bilda opinion för svensk anslutning till FN-förbudet mot kärnvapen.

Efter decennier av sjunkande konfliktnivå ökar nu oron i världen. I Syrien, Afghanistan och Sydsudan har världssamfundet inte levt upp till sin skyldighet att skydda civila från krig och konflikt. En annan sorts oro manifesteras genom folkliga demonstrationer i hela världen. Bolivia, Guinea, Hongkong, Irak, Iran, Libanon, Ryssland, Venezuela – listan kan göras lång över länder där människor protesterar mot klyftor och kräver sina rättigheter. FN bevakar och kräver att regeringar möter medborgare i fredlig dialog.

Kvinnors rättigheter står under hot och måste försvaras. Efter kvinnokonventionen 40-årsdag väntar under 2020 uppföljningsmöten om både FN:s kvinnokonferens i Peking och om resolution 1325 om kvinnors deltagande i fredsprocesser.

Redan före jul bjöd FN in till samtal om migrationen, en fråga som debatteras i många europeiska länder. Ansvarsfördelning samt lösningar på flyktingskapet kommer att stå på dagordningen även framöver. För svenskt vidkommande väntar granskning i FN:s rasdiskrimineringskommitté i januari. Barnkonventionen blir svensk lag från årsskiftet.

Under 2020 firar FN dessutom sitt 75-årsjubileum. Det är ett tillfälle för medlemsländerna att öka sina ansträngningar på en rad områden, att samarbeta konstruktivt och att anta utmaningen att inleda världens största dialog om vår gemensamma framtid. Motsättningar finns men länderna återkommer gång på gång till FN-arbetet. Det är särskilt viktigt i en tid av global oro.

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer