fbpx
António Guterres och Olof Skoog på FN:s högkvarter i New York. Foto: UN Photo/Rick Bajornas
20 december, 2019 / Blogg

Global oro gör FN-arbetet ännu viktigare

FN-året 2019 har inte bjudit på historiska avtal eller politiska genombrott. Ändå fortsätter världsorganisationen att spela en unik roll som mötesplats för alla världens länder.

Agenda 2030 och hållbarhetsfrågorna har stått i centrum för FN-arbetet. Greta Thunberg har fortsatt sin kamp för att få världsledarna att lyssna på vad vetenskapen säger om klimatet. Sommarens högnivåmöte om Agenda 2030 påminde om att nya tag måste tas om de globala målen ska nås, men också om att städer och företag vill ta en mer aktiv roll.

En rad personer med den tidigare FN-ambassadören Olof Skoog i spetsen har sett till att Sverige fortsätter vara en aktiv FN-medlem. Såväl Sveriges arbete i säkerhetsrådet 2017-2018 som det svenska engagemanget i Nordkorea, Syrien och Jemen har betydelse för det internationella samarbetet även framöver.

Ett aktivt svenskt FN-arbete återspeglas i det engagemang som förenar människor över hela landet. FN-rörelsen samlar organisationer, företag och enskilda i arbetet för ett starkare och bättre FN. Under året har vi bland annat arbetat vidare med våra 40 FN-skolor och fortsatt att stödja arbetet mot könsstympning och barnäktenskap. I kärnvapenfrågan valde regeringen att gå emot folkviljan och en stark svensk nedrustningstradition. FN-förbundet fortsätter att bilda opinion för svensk anslutning till FN-förbudet mot kärnvapen.

Efter decennier av sjunkande konfliktnivå ökar nu oron i världen. I Syrien, Afghanistan och Sydsudan har världssamfundet inte levt upp till sin skyldighet att skydda civila från krig och konflikt. En annan sorts oro manifesteras genom folkliga demonstrationer i hela världen. Bolivia, Guinea, Hongkong, Irak, Iran, Libanon, Ryssland, Venezuela – listan kan göras lång över länder där människor protesterar mot klyftor och kräver sina rättigheter. FN bevakar och kräver att regeringar möter medborgare i fredlig dialog.

Kvinnors rättigheter står under hot och måste försvaras. Efter kvinnokonventionen 40-årsdag väntar under 2020 uppföljningsmöten om både FN:s kvinnokonferens i Peking och om resolution 1325 om kvinnors deltagande i fredsprocesser.

Redan före jul bjöd FN in till samtal om migrationen, en fråga som debatteras i många europeiska länder. Ansvarsfördelning samt lösningar på flyktingskapet kommer att stå på dagordningen även framöver. För svenskt vidkommande väntar granskning i FN:s rasdiskrimineringskommitté i januari. Barnkonventionen blir svensk lag från årsskiftet.

Under 2020 firar FN dessutom sitt 75-årsjubileum. Det är ett tillfälle för medlemsländerna att öka sina ansträngningar på en rad områden, att samarbeta konstruktivt och att anta utmaningen att inleda världens största dialog om vår gemensamma framtid. Motsättningar finns men länderna återkommer gång på gång till FN-arbetet. Det är särskilt viktigt i en tid av global oro.

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer