fbpx
Torsten Larsson fick i oktober motta utmärkelsen Årets FN-supporter. Foto: Svenska FN-förbundet.
5 december, 2019 / Världshorisont

Torsten Larsson – FN-kocken som blev aktivist mot minor

Torsten Larsson från Tingsryds FN-förening fick i oktober ta emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-supporter. Den tidigare FN-soldaten var föreningens sekreterare under 34 år och har även gjort stora insatser i samband med förbundets insamling till minröjning.

Det är en blygsam pristagare som Världshorisont når på telefon någon vecka innan han ska resa till Stockholm och ta emot sin utmärkelse vid FN-förbundets stora FN-dagsseminarium i konserthuset. Torsten vill inte framhäva sina egna insatser men medger ändå att 34 år är lång tid för ett sekreteraruppdrag, ett uppdrag han menar är en ära.

– Att vara sekreterare är egentligen den finaste positionen i en organisation har jag upptäckt. Har du tänkt på att ordförande i FN, den ser man inte så ofta. Men generalsekreteraren ser man alltid, säger han.

Engagemanget väcktes i Gaza

Själv kallar han sig diversearbetare och har haft många olika yrken genom åren. Kock, gruvarbetare, soldat, svetsare, ABF-ombudsman och bildningskonsulent är bara några av de många titlar han har haft under åren. Som 16-åring började han arbeta som sjöman och det var då han kom in på kockyrket. När han sedan gjorde sin värnplikt och blev placerad i marinen fortsatte han på samma spår, och när det 1958 annonserades ut att man sökte FN-soldater till Gaza ansökte han. Han blev antagen och även där agerade han kock. Någonting som inte är helt enkelt i hettan.

– Det fanns ju inga sådana där moderna grejer som kylskåp och frysar. 30 grader varmt och så ska man hantera färska ägg. Ja, sådana bekymmer var det. Vi var fyra kompanier utmed gränsen mot Israel. Jag tillhörde tredje kompaniet och vi låg ca en mil ifrån Gaza City och bevakade gränsen. Och jag lagade mat.

Det var under tiden där som Torstens intresse för FN startade. Erfarenheterna öppnade hans ögon för hur pass mycket organisationen faktiskt har betytt.

– Det var definitivt då det började. Då förstod man vikten av samverkan mellan nationer och av att lösa problem tillsammans.

Bidrog till minröjning i Bosnien-Hercegovina

När han och hans fru flyttade till Ryd kom han i kontakt med Tingsryds FN-förening där han varit med och åstadkommit mycket. En stor del av sitt engagemang har han lagt på frågan om minor. Han har både varit med och samlat in pengar till minröjning och föreläst om ämnet. Det föreningen lyckades samla in blev ett viktigt bidrag till minröjningen av ett stort område i Bosnien-Hercegovina. Tillsammans med FN-förbundet fick han möjlighet att besöka området både före och efter röjningen, som slutfördes augusti 2005. Han betonar särskilt hur användandet av minor skadar civilsamhället på fruktansvärda sätt.

– Minor är ett djävulskt redskap i krig. Oftast är det inte avsett för att döda utan för att skada civilbefolkningen. Man har kommit överens nu om att sådana vapen inte ska användas men de används fortfarande idag. Det är grymt.

Att FN är viktigt och att den svenska FN-rörelsen behövs är självklarheter, menar Torsten. Han ser en oroväckande utveckling bland dagens världsledare som enligt honom är dåliga på att lyssna på varandra och ofta saknar globalt perspektiv. Mot den bakgrunden behövs FN-rörelsen som en motpol.

Text: Hannes Björnmalm, frilansskribent

————

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 4 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till 2030.

Bli medlem idag! >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer