fbpx
11 oktober, 2019 / Blogg

Tillsammans kan vi stoppa könsstympning och barnäktenskap

I dag är det en väldigt viktig dag. Det är den internationella flickdagen. Den belyser flickors utsatta situation världen över och sätter ljuset på företeelser som barnäktenskap och könsstympning. Sedan jag först hörde talas om könsstympning har jag engagerat mig i frågan – det jag hörde gjorde djupa intryck i både själ och hjärta.

Årligen utsätts drygt 3 miljoner små flickor för detta övergrepp som är något av det värsta jag kan tänka mig. Ofta används smutsiga, enkla redskap – ett rakblad, en glasskärva, en kniv eller liknande. I regel används ingen bedövning utan man bara håller fast flickan och skär. Det är så hjärtat brister och det är svårt att förstå hur man kan göra något sådant.

Paradoxalt nog är könsstympning i vissa kulturer ett sätt för föräldrarna att försöka göra livet bättre för sin dotter. Det låter märkligt, men av kulturella och traditionella skäl är traditonen en viktig del för att bli accepterad i samhället. Könsstympning utförs i ett trettiotal länder och övergreppen fortsätter trots lagstiftning.

För att få verklig förändring krävs därför lokalt arbete för att förändra attityder och värderingar. Att den skadliga sedvänjan ens har uppkommit för ett par tusen år sedan är för mig en gåta. Tanken på hur många flickor som tvingats uppleva detta trauma genom årens lopp är svindlande. WHO uppskattar att 200 miljoner i dag levande flickor och kvinnor har utsatts och många får leva med såväl mentala som fysiska komplikationer under resten av sina liv. Det måste få ett slut.

Faktum är att det finns hopp! Agenda 2030 och de globala målen är ett av de verktyg som världen har för att komma tillrätta med könsstympning. Mål 5.3 tar särskilt upp att skadliga sedvänjor som tvångsäktenskap, barnäktenskap och könsstympning ska avskaffas senast år 2030. Det går åt rätt håll men mycket arbete återstår.

Ett enkelt och effektivt sätt att hjälpa är att stötta vårt projekt Flicka. Kan du tänka dig – tillsammans har vår folkrörelse räddat 10 000 flickor från att bli könsstympade eller bortgifta. Det är något att vara stolt över – varje liten flicka som undgår detta övergrepp är en seger. Samtidigt finns det många flickor som står på tur. De kan sällan själva göra något åt sin utsatthet, men det kan faktiskt du och jag. Ge ett bidrag på www.fn.se/flicka – tillsammans kan vi se till att könsstympning och barnäktenskap stoppas.

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till år 2030.

Bli medlem >

Senaste nytt

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer