fbpx
Över 200 personer samlades på Mötesplats Agenda 2030, Glokala Sveriges första årliga konferens om hur arbetet med Agenda 2030 utvecklas i Sveriges kommuner och regioner. John Holmberg, professor i fysisk resursteori, på Chalmers höll det inledande föredraget. Foto: Moa Källström/Svenska FN-förbundet
30 september, 2019 / Glokala Sverige

Mötesplats med massor av inspiration

Att FN:s globala mål för hållbarhet kan bidra till ökad samverkan och bättre livskvalitet i landets kommuner och regioner framkom när Glokala Sverige inbjöd till konferensen Mötesplats Agenda 2030 i Stockholm.

Att världens stats- och regeringschefer i slutet av september samlades till toppmöte i FN om klimatet och hållbar utveckling torde inte ha undgått någon. Samtidigt som de globala ödesfrågorna diskuterades i New York samlades deltagande kommuner och regioner i Svenska FN-förbundets och SKL:s projekt Glokala Sverige i Stockholm. Under en heldag i de anrika lokalerna i Norra Latin utbyttes kunskap, inspiration och erfarenheter om det lokala och regionala arbetet med de globala målen för hållbar utveckling.

Hittills har 81 kommuner och 15 regioner gått med i Glokala Sverige. Många deltagare har kommit en god bit på väg i arbetet medan andra ännu befinner sig i startgroparna. Vid Mötesplats Agenda 2030 redogjorde i tur och ordning kommunerna Finspång, Ale, Helsingborg och Malmö i korta presentationer för framgångar och utmaningar i det egna arbetet. De följdes av regionrepresentanter från Kalmar, Östergötland och Sörmland.

Nycklar till framgång

En nyckel till ett framgångsrikt arbete för hållbar utveckling är noggrann förankring i den egna organisationen. Som i allt förändringsarbete är det avgörande att såväl tjänstemän som politiker får vara med och påverka i ett tidigt stadium, framhöll flera kommun- och regionrepresentanter. Till denna förankringsprocess kommer behovet av strategisk planering och budgetering. Att involvera invånarna är ett annat sätt att undvika misstag och felprioriteringar tidigt i processen. Lika viktigt är det att avgränsa och inte falla för frestelsen att göra allt på en gång.

Flera talare underströk vikten av att inte uppfinna hjulet på nytt utan i stället låta de globala målen fungera som katalysator i ett redan pågående arbete. Vad innebär exempelvis god utbildning, god hälsa och hållbar konsumtion i det redan pågående kommunarbetet eller i den egna regionen?

Uppföljning, utvärdering och rapportering är nödvändiga inslag för att se att utvecklingen går åt rätt håll. Hållbarhetsrapporter görs i flera kommuner och regioner. I FN:s globala mål ges möjlighet för lokala och regionala aktörer att lämna så kallade frivilliga lokala rapporter till FN i New York. Malmö stad siktar på att lämna en sådan under 2021.

Projektet ger mervärde

Arbetet med de globala målen och deltagandet i Glokala Sverige har medfört stora mervärden i de deltagande kommunerna och regionerna. Förstärkt demokrati, en tydligare väg mot framtiden och ökad tillit är andra fördelar. Flera talare nämnde i den sammanfattande diskussionen att Glokala Sverige är ett verktyg som säkerställer att olika perspektiv kan föras samman till en helhet. Projektet är också ett kommunikativt stöd, menade en talare.

Till utmaningarna hör att engagera såväl den egna organisationen som invånare, företag och civilsamhället. Finspång har nyligen fått en certifierad FN-skola vilket blir ett stöd i arbetet med att sprida kunskapen om Agenda 2030 och Globala målen.

Ledarskap, utbildning och engagemang

Avslutningsvis underströks vikten av att det politiska ledarskapet visar att det finns en önskan att arbeta med hållbarhetsfrågorna. Utbildningsinsatser är nästa fas i arbetet i flera regioner liksom samarbete med andra aktörer som exempelvis länsstyrelsen.

– Allt börjar ju med ett engagemang och inte minst samarbete och att skapa nätverk och det är ju också något som jag också hoppas att ni har fått här idag. Ord som jag tar med mig i arbetet med genomförandet av Agenda 2030 från er som pratat här i idag är att det krävs integration, transformation, ledarskap och styrning. Tack till er alla och ert engagemang! Ni är alla ambassadörer för Agenda 2030 och Globala målen och i arbetet med en bättre värld, sa FN-förbundets generalsekreterare Petra Hallebrant när hon summerade dagen.

Mötesplats 2030 markerar också starten för en ny ansökningsperiod till Glokala Sverige. Kommuner och regioner som ännu inte har gått med i projektet har åter möjlighet att ansöka om att delta. Sista dag för ansökan är den 25 november. Läs mer på https://fn.se/aktuellt/pressmeddelanden/nu-kan-kommuner-och-regioner-soka-till-glokala-sverige-igen/.

Läs fler nyheter om Glokala Sverige

Till Glokala Sveriges nyheter >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer