fbpx
A-bomb Terror. Foto: UN Photo/Mitsugu Kishida
6 augusti, 2019 / Blogg

Minns Hiroshima och säg ja till kärnvapenförbudet

— Kom ihåg Pearl Harbor! fräser den äldre amerikanske herren i skrikig skjorta.

Hans ilska är riktad mot mig och mina punkkompisar som uppmärksammar årsdagen av atombombningen av den japanska staden Hiroshima mot andra världskrigets slut. Året är 1985 och det kalla kriget är fortsatt kallt. Den som tror att vi var säkra under 80-talets terrorbalans kan gärna läsa författaren och historikern Peter Englunds krönika här.

Nu blev dock lyckligtvis slutet på kalla kriget just lyckligt och den 8 december 1987 undertecknade presidenterna Reagan och Gorbatjov INF-avtalet, som satte stopp för de farliga medeldistanskärnvapnen som åren tidigare placerats ut i Europa. I dagarna har detta avtal nu upphört att gälla. Presidenterna Trump och Putin meddelade i nämnd ordning i vintras att de lämnar avtalet och nu är uppsägningstiden passerad. Vi har fått ännu ett illavarslande tecken om vart vi är på väg. Inom ett par år löper också det s k START-avtalet mellan USA och Ryssland ut och därmed är den rustningskontroll som byggdes upp efter kalla krigets slut avvecklad.

Den sjätte och nionde augusti uppmärksammas åter årsdagen atombombningen av Hiroshima och Nagasaki. Till de äldre herrar som, numera i kommentarsfält på sociala medier, kommer att fräsa ”kom ihåg Pearl Harbor!” behöver vi alla säga att Japans bombning av Pearl Harbor, hur fruktansvärd den än var, faktiskt ändå inte är jämförbar med atombombningar. Kärnvapen är vapen vars humanitära konsekvenser för civilbefolkningen är så extrema att vi måste få dem totalförbjudna.

I juli meddelade regeringen att den i nuläget inte tänker stödja en svensk anslutning till FN:s kärnvapenförbud TPNW. Det är ett dåligt beslut som dock innehåller den lilla öppningen att det kan omprövas om vi inte nästa vår får se nya åtaganden om nedrustning från kärnvapenstaternas sida. Vi är många som kommer att bevaka att den omprövningen görs, för tyvärr finns få tecken på att Trump och Putin kommer att dra frågan åt rätt håll åt oss.

Till dess: minns gärna Hiroshima och Nagasaki. Du kan uppmärksamma dagen på din egen kammare genom att lyssna på en av de överlevande, Setsuko Thurlow, på YouTube. Sedan kan du läsa om samma kvinnas reaktion på den svenska regeringens linje. Slutligen kan du själv agera genom att signera FN-förbundets namninsamling Nej till kärnvapen.

Jens Petersson
Senior rådgivare i freds-, säkerhets- och nedrustningsfrågor på Svenska FN-förbundet 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer