fbpx
Annelie Börjesson deltog i högnivåmötet 2019 om Agenda 2030 i FN-högkvarteret i New York.
22 juli, 2019 / Blogg

Hoppfullt högnivåmöte och tysta käppar i hjulet

Jag är precis hemkommen från FN:s högnivåmöte (HLPF) om hållbar utveckling i New York. Det är en stor konferens där världens länder samlas för att diskutera arbetet med Agenda 2030. Det har varit intensiva dagar med möten, sidoarrangemang i form av paneldiskussioner och seminarier, samt presentationer av nationella rapporter (så kallade voluntary national review, VNR). I år rapporterade 47 länder och de globala målen som stod i fokus denna gång var mål 4, 8, 10, 13, 16 och 17. Sverige rapporterade inte i år. Varje land hade en kvart på sig att presentera sitt arbete med målen, sedan fick övriga länder samt större intressentgrupper så som civilsamhällesorganisationer ställa frågor. Länderna fick orimligt lite tid på sig att besvara frågorna.

Jag vill ta tillfället i akt att berömma civilsamhällets insatser – det var främst vår grupp som vågade ställa de besvärliga och obekväma frågorna och ge en mer nyanserad bild av verkligheten. Alla länders rapporter såg väldigt olika ut – det var allt från säljande reklamfilmsvarianter för att locka turister till monotona muntliga presentationer. Det fanns ingen gemensam mall eller struktur, vilket rapporteringen skulle vinna på. Tyvärr var det inte många länder som tog upp vad de faktiskt behövde arbeta med.

Trots det lämnar jag HLPF med hopp och en bättre känsla för världens framtid än vad jag hade när jag åkte dit. Allt fler inser allvaret och vill åstadkomma något. Spännande är att Helsingfors, som en av få städer, lämnat in en rapport om hur de lokalt implementerar agendan. Det är ett bra initiativ som jag hoppas sprider sig då det lokala arbetet är så betydelsefullt. Sammanfattningsvis har jag den senaste veckan fått en rejäl dos av Agenda 2030.

Tyvärr var mina intryck i New York inte bara positiva och sista kvällen såg jag något som berörde mig mycket. När jag gick från FN till hotellet hade en man tagit en överdos i en park. Några var där och försökte få liv i honom. Kort därefter passerade en bil, rutan på passagerarsidan var nedvevad och halvt ut genom fönstret hängde ännu en kraftigt drogpåverkad man. Dessa händelser gjorde mig väldigt illa berörd och tankarna for iväg. Det är så många i vår värld som är fast i olika typer av missbruk, och såväl den som missbrukar som människorna i dess omgivning påverkas så oerhört negativt. Pengar behövs för att finansiera, pengar som kunde gå till mat och utbildning till familjen. Många mördas och far illa i knarkindustrin, och i hemmet är våld ofta förekommande. Det talas om en opiodepidemi i USA, och i alla länder finns olika typer av missbruk som har en förödande effekt på både individer och hela samhällen. Alkohol och droger är i allra högsta grad ett hinder för att uppnå målen i Agenda 2030 men detta lyfts förvånansvärt lite. Detta var något jag även funderade över när jag var i Almedalen i början av juli och bland annat diskuterade frågan med den så kallade Blå band-rörelsen.

Uttrycket ”Leave no one behind” – ingen ska lämnas utanför – används mycket i arbetet med agendan. Jag tror att missbruk behöver lyftas långt mer i arbetet med Agenda 2030. Missbruk är en tyst käpp i hjulet. Vi skulle behöva en överdos av kunskap, insikt och handlingskraft om Agenda 2030-hjulet ska kunna rulla bättre.

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer