fbpx
13 juli, 2019 / Debattartiklar

Flickors kön ska inte skäras sönder

Sverige var först i Europa med lagstiftning mot könsstympning av flickor och kvinnor. Ändå utsätts flickor för detta övergrepp, som kan förstöra resten av deras liv. Kunskapen måste öka och myndigheter få bättre resurser att samarbeta, skriver Annelie Börjesson och Anna Bergendahl i Expressen.

Skolavslutning, midsommar och en lång ledighet – för hundratusentals barn i Sverige innebär sommaren sol, glass, bad, lek och nya spännande upplevelser. Men det gäller inte för alla.

Varje år könsstympas omkring 4 miljoner flickor vilket innebär att de får hela eller delar av sina yttre könsorgan bortskurna. Just sommaren är högsäsong för detta smärtsamma ingrepp som ofta utförs utan bedövning och med smutsiga redskap som glasbitar, rakblad eller rostiga knivar. Flickorna som utsätts är allt från några dagar gamla till mellanstadieelever. Många blir svårt traumatiserade och får fysiska och psykiska men för livet. Ett antal dör till följd av övergreppet.

Könsstympning är ett globalt problem som finns även i Sverige. Omkring 38 000 flickor och kvinnor i Sverige lever enligt Socialstyrelsen med konsekvenser av övergreppet. Flera landsting och regioner har byggt upp kompetens till stöd för flickor och kvinnor som har utsatts. Kirurgiska ingrepp som öppnar kvinnors könsorgan kan förhindra eller minska besvär i samband med urinering, menstruation och samlag.

Men könsstympning drabbar även nya generationer flickor. Den grymma och onödiga sedvänjan har inte stöd i någon religion utan vilar på traditionella värderingar och okunskap. FN har visat att utbildning och diskussioner kan bryta skadliga traditioner som barnäktenskap och könsstympning. Svenska FN-förbundets projekt Flicka har under tio år räddat uppskattningsvis 10 000 flickor från att giftas bort och könsstympas bara i ett enda distrikt i norra Etiopien.

Den här förändringen borde vara möjlig även i Sverige. Faktum är att Sverige var först i Europa med lagstiftning mot könsstympning av flickor och kvinnor. Brottet kan ge upp till tio års fängelse.

Ändå blir barn som är hemmahörande i Sverige fortfarande bortgifta och könsstympade. Endast tre fall av könsstympning har gått till åtal och fällande dom. Ett problem är att det även här krävs omfattande arbete för att förändra attityder och synsätt. Det tog till exempel tio år för svenska politiker att inse att tiotusentals barn och unga i Sverige lever under hedersförtryck.

Könsstympning är en del av det hedersförtryck som syftar till att kontrollera flickors och kvinnors kroppar och sexualitet. Kunskapen om detta förtryck måste höjas även bland poliser, åklagare och domare. Sociala myndigheter måste få resurser att samarbeta med bland andra skola och polis. Organisationer som arbetar med barn och unga måste involveras. Det gäller även religiösa organisationer som skulle kunna göra stor nytta genom att tydligt ta ställning mot skadliga traditioner som drabbar barn.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) har signalerat förstärkning av det attitydförändrande arbetet mot könsstympning (Expressen den 8 juli). Det är nödvändigt och välkommet. Vägen till att få övergreppen att upphöra är lång och arbetet kräver noggrann bevakning. Under sommaren uppmärksammar vi frågan för att öka kunskapen om de skadliga följderna av könsstympning och bildar opinion för att rädda flickor i Sverige undan övergrepp som kan förstöra resten av deras liv.

Sommaren är en tid då blommor ska blomma – inte stympas.

Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet
Anna Bergendahl, artist, läkarstudent och goodwillambassadör för Svenska FN-förbundet

Läs artikeln på Expressens webbplats.

Stöd Projekt Flicka

Stöd vårt arbete mot kvinnlig könsstympning.

Ge en gåva >

Senaste nytt

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer