fbpx
Katarina Wennstam tar emot MR-priset under Järvaveckan.
20 juni, 2019 / Världshorisont

Årets MR-pristagare kämpar för utsatta flickor och kvinnor

Skribenten och debattören Katarina Wennstams engagemang för kvinnor började i rättssalen. I juni belönades hon av Svenska FN-förbundets för sitt mångåriga arbete för kvinnors rättigheter.  

Svenska FN-förbundet utser årligen en person som engagerat sig lite extra för mänskliga rättigheter. I år föll valet på Katarina Wennstam som tilldelades MR-priset under den så kallade Järvaveckan i juni. Wennstam började sin karriär som journalist där hon bevakade rättegångar. Med tiden blev hon allt argare över hur tjejer behandlades i rättssalen, enbart på grund av sitt kön. Hon började skriva böcker för att belysa de orättvisor hon såg och fortsätter än idag att höja sin röst för att göra en skillnad i samhället.

– I rättssalen fick tjejer som blivit gruppvåldtagna frågor om vad de hade haft på sig eller om de hade dansat med killarna i början av kvällen. När jag hade gått på liknande rättegångar i flera år insåg jag att det fanns en struktur. Fokuset låg på att vi tjejer skulle bete oss på ett visst sätt så vi inte blev våldtagna, istället för på killarna som faktiskt begick brotten, säger hon.

Skrivit 14 böcker

Katarina Wennstam vägrar att godta ett rättsväsende eller samhällsordning som gör skillnad på män och kvinnor och som inte står bakom kroppslig integritet och kvinnans frihet ifrån våld. Hon kom ut med sin första bok ”Flickan och skulden” 2003 där hon belyser hur tjejer och kvinnor som blivit våldtagna behandlas i rättssalen och av samhället. Boken blev omdebatterad och Wennstam har sedan dess skrivit 14 böcker som på olika sätt belyser kvinnors utsatthet. Och det handlar inte bara om våldtäkt. Kvinnor misshandlas svårt och mördas för att de vill lämna sin partner eller redan har gjort det.

– 22 svenska kvinnor dödades förra året. Det dödliga våldet mot kvinnor är det ultimata misslyckandet för ett jämställt samhälle, säger Wennstam.

Hon låter upprörd och hon tror att många fler är upprörda med henne – det märks i debatten, menar hon. Men Sverige har sakta börjat förändrats, fortsätter hon, även om det finns mycket kvar att göra:

– Under de senaste två decennierna har det hänt otroligt mycket. Sexualbrottslagen har uppdaterats tre gånger. Vi har dessutom fått en reglering i samtyckeslagen som framför den revolutionerande iden att sex ska vara ömsesidigt. Det är ju helt absurt att vi ens behöver diskutera sådana saker, säger hon.

Inte en kvinnofråga

Att vara en offentlig person ser Katarina Wennstam inte så många baksidor med. Men hon blir inte heller igenkänd så ofta. Det händer dock att personer med olika ålder och bakgrund kommer fram till henne på stan och berättar vad hennes böcker eller sommarprat i Sveriges Radio P1 2018 har betytt för dem. Hon tycker det är fantastiskt att hennes arbete gör skillnad i andra människors liv på riktigt.

– Jag är också imponerad av nästa generations kvinnor som driver kampen vidare. Jag tänker till exempel på Nobelpristagaren Nadia Murad och Greta Thunberg, de är viktiga förebilder för så många, säger hon.

Samtidigt berättar hon att hon har en stark önskan om att tystnadskulturen bland männen ska släppa och att de också ska börja engagera sig. Våldet mot kvinnor är inte en kvinnofråga, det är en samhällsfråga och en människorättsfråga, betonar hon. ”Hur kan man inte stå upp för sina mammor, systrar och tjejkompisar?” undrar hon retoriskt.

Brinner för sitt arbete

Katarina Wennstam är glad och tacksam över att ha fått motta MR-priset från Svenska FN-förbundet med tanke på det arbete som förbundet gör för flickor och kvinnor, inte minst när det gäller barnäktenskap. Hennes budskap till andra som också vill engagera sig för en bättre värld är att förbereda sig för att saker tar lång tid och att man inte ska ge upp hoppet för det. Hon själv ser inget annat, detta är det hon brinner för och vill fortsätta arbeta med ett bra tag framöver.

– Att jobba med dessa frågor är inget val. Jag är för upprörd och har sett för mycket för att kunna släppa taget.

_______

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont .

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer