fbpx
Petra och cykeln som tar henne till jobbet.
5 juni, 2019 / Blogg

Vi behöver en grön ekonomi – inte en grå

Jag tar cykeln till jobbet varje dag och så här års slås jag av hur otroligt vackert Stockholm är på försommaren. I dag är det världsmiljödagen. När jag i morse trampade längs Hornsgatan påmindes jag om att det är en av platserna i Stockholm med högst luftföroreningar. Under min cykeltur är jag alltså en av de 90 procent människor i världen som andas in smutsig luft som överstiger WHO:s gränsvärden. Skrämmande men sant.

Luftföroreningar leder till att människor lever kortare tid. De ohälsosamma partiklarna i den förorenade luften kommer från förbränning av fossila bränslen för el och transporter, av eldning i skog och marker och genom att människor använder hälsofarliga bränslen när de lagar mat inomhus och värmer upp sina hem. Det senare är ett stort problem framför allt i utvecklingsländer. Förorenad luft dödar sju miljoner människor varje år, orsakar hälsoproblem som astma och hindrar barns kognitiva utveckling.

Luftföroreningar bidrar också till den globala uppvärmningen. Även Sverige bidrar negativt genom exempelvis de utsläpp som produktionen av våra konsumtionsvaror orsakar i andra länder. Det är viktigt att ta luftföroreningarna på allvar och det handlar om hur vi ska leva upp till Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling, bland annat mål 13 (bekämpa klimatförändringarna), mål 12 (hållbar konsumtion och produktion) och inte minst mål 3 (hälsa och välbefinnande). Här kan vi alla bidra i stort och smått, men i större skala är lösningen enkel: sluta bygga nya kolkraftverk och sluta använda fossila bränslen.

I dag på världsmiljödagen hoppas jag att vi alla skänker vår planet en extra tanke. Vi behöver en grön ekonomi, inte en grå, för att rädda planeten. Jag vill att mina också barn ska kunna cykla till jobbet när de blir stora – utan luftföroreningar.

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer