fbpx
24 november, 2018 / Blogg

Säg ifrån mot våld mot kvinnor!

Det är så fegt och så uselt, ofta skamfullt både för förövare och offer. Jag talar om våld mot kvinnor. Det kan ta sig uttryck på flera olika sätt – fysiskt, psykiskt eller sexuellt. Vissa utsätts systematiskt och återkommande, andra vid enstaka tillfällen. I vissa fall för öppen ridå, i andra bakom stängda dörrar.

Jag minns en man som i mina tonår hade en travhäst installad på gården där jag växte upp. Han var trevlig och omtyckt av alla. Han hade varit gift med dottern till min mammas väninna, visade det sig senare. Då trillade polletten ner – det ju var han som hade slagit Sara. Jag kan än i dag känna samma illamående som jag gjorde då och hur min bild av honom föll ihop. Tankarna var många, men det stod klart att den stereotypa bild jag haft om hur den som slår ser ut inte alls var sann.

Våldet gömmer sig och är ibland svårt att upptäcka. I Sverige finns instanser att vända sig till för råd, anmälan och hjälp till såväl offer som förövare. I andra länder och kulturer är det begränsat eller saknas helt. Det finns till och med länder där det är lagligt att slå eller våldta en kvinna inom äktenskapet och andra där det är förbjudet men ändå socialt accepterat.

I varje enskilt fall är våld en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna. Den som utsätts bär med sig övergreppen för resten av livet. Internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november instiftades av FN 1999 för att uppmärksamma detta omfattande problem där mörkertalet är så stort. Jag uppmanar alla att våga se, ha civilkurage och vara modiga – och att säga ifrån!

Annelie Börjesson
Ordförande

FN:s konvention om avskaffande av alla former av våld mot kvinnor

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer