fbpx
20 november, 2017 / Blogg

Rysslands veton skadar FN:s trovärdighet

Diskussionen om vetorätten i FN:s säkerhetsråd och de fem permanenta medlemmarnas särställning återkommer ständigt. Det veto som för över 70 år sedan var en förutsättning för FN:s bildande är i dag en anomali som en majoritet av medlemmarna vill begränsa. Sveriges regering hör till dem som har tagit avstånd från vetot.

Bland vetoländerna själva är dock intresset ljumt. I konflikten i Syrien har vetot använts för att stoppa resolutioner som är kritiska mot regimen. Bara under de senaste veckorna har Ryssland vid tre tillfällen stoppat rådets mekanism som utreder om kemiska vapen har använts i konflikten. Det ryska agerandet är oansvarigt och skadar förtroendet för FN. Kritiken har med all rätt varit skarp från många håll, inte minst från USA och Storbritannien.

Vällovliga initiativ har tagits av bland andra Frankrike och Mexiko för att vetot inte ska användas vid allvarliga brott mot mänskligheten. Det bästa vore om FN:s generalförsamling kunde utvärdera säkerhetsrådets arbete inklusive bruket av vetorätten. En sådan process måste ha som syfte att avskaffa vetot eller åtminstone starkt begränsa det. Också rådsmedlemmarna, bland dem Sverige, borde välkomna ett sådant initiativ. Efter Rysslands senaste veton är det hög tid att agera.

 

Aleksander Gabelic
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer