fbpx
Martin Griffiths och António Guterres i en diskussion om Jemen från tidigare i år. Foto: UN Photo/Jean-Marc Ferré
13 december, 2018 / Nyheter

Jemen-samtal framgång för svenskt FN-arbete

Jemen-samtalen i Rimbo som avslutades på torsdagen väcker hopp för Jemens civila och är ett kvitto på gott svenskt arbete i FN:s säkerhetsråd.

Jemen-samtalen i Rimbo avslutades på torsdagen. Resultatet, det så kallade Stockholms-avtalet, innehåller bland annat fångutväxling och eldupphör över hamnstaden al-Hudaydah. Det exakta innehållet i avtalet presenteras i FN på fredagen.

Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, ser samtalen som en framgång för Sverige och det svenska FN-arbetet.

– Förhoppningsvis kan avtalet leda till en bättre situation för Jemens hårt utsatta civila. Att Jemen-samtalen har förts i Sverige är ett kvitto på framgångsrikt svenskt arbete under två år i FN:s säkerhetsråd. Det understryks också av att generalsekreterare Guterres gav sitt stöd åt Rimbo-konferensen genom att infinna sig personligen de sista dagarna, säger Annelie Börjesson.

Rapporteringen från Rimbo-konferensen har bidragit till att den svenska allmänheten har fått inblick i en av FN:s viktigaste uppgifter.

– Att människor på nära håll kan se hur FN arbetar i en svår konflikt främjar en bra diskussion om FN:s arbete och Sveriges roll i världsorganisationen. FN behöver engagerade medlemmar som kan ge konkret till stöd till fredsprocesser som denna och ansvaret delas av Sverige och andra medlemsländer, säger Annelie Börjesson.

FN-medlaren Martin Griffiths har under samtalen fört en dialog med en expertgrupp med åtta jemenitiska kvinnor.

– Att involvera kvinnor i fredsprocesser har varit en profilfråga under Sveriges medlemskap i säkerhetsrådet. Rimbo-samtalen visar glädjande nog att resolution 1325 får allt större genomslag även i praktiken, avslutar Annelie Börjesson.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer