fbpx
Spanskt kärleksbudskap. Foto: MCML/Unsplash
20 juli, 2018 / Blogg

En förstagångsväljares funderingar

Det här året ska jag rösta för första gången. En vill ju ta ett påläst beslut, så jag har läst allt jag har kommit över. Det har också fått mig att blicka utåt, mot det politiska livet i övriga delar av Europa.

Världens ledare har kommit överens om 17 globala mål som ska genomföras före år 2030. Mål 10 och 16 handlar om fred och rättvisa, om att alla människor, oavsett sin förutsättning, ska bli inkluderade i det sociala, ekonomiska och politiska livet, och om att diskriminerande lagstiftning och politik ska avskaffas. Trots detta ökar stödet för högerextrema partier i ett flertal länder i Europa, Sverige är ett av dem. Jag vill veta, hur omfattande är det ökade stödet, och vad betyder det för mål 10 och mål 16?

Amanda Van Den Tempel Almaas

Amanda Van Den Tempel Almaas

Sedan det nationalistiska partiet Sverigedemokraterna (SD) blev invalt i EU år 2014 ökade deras stöd markant i Sverige. I juni meddelade undersökningsföretaget Novus att partiet är det näst största i Sverige. SD:s kritiska syn på asylinvandring, ett mångkulturellt samhälle och adoption och giftermål för samkönade par går direkt emot det mål 10 och 16 vill uppnå. Utöver dess politik uttrycker sig partimedlemmar rasistiskt, homofobiskt och kvinnofientligt. Hur ska vi kunna upprätthålla fred om människor inte kan söka skydd i vårt land? Hur ska vi upprätthålla jämlikhet om samkönade par inte har samma rättigheter som olikkönade par? Hur ska vi kunna inkludera alla om andra kulturer och bakgrunder slopas? Att partimedlemmar dessutom uttrycker sig och agerar diskriminerande underlättar inte.

Samma år som SD fick mandat i EU fick även andra nationalistiska, högerextrema och högerpopulistiska partier i Europa mandat i EU. Nedan är en tabell över hur många mandat några av de större partierna fick, samt en tillhörande beskrivning med exempel på hur partiets medlemmar stridit mot mål 10 och mål 16.

Tabell över mandat för högerpopulistiska partier

Tabell sammanställd av Amanda Van Den Tempel Almaas, all statistik är hämtad från EU:s sida över valresultatet för år 2014.

Jag har nyligen kommit hem till Sverige efter att ha jobbat och bott i Spanien i sex månader. Där har jag sett en tendens som strider mot trenden resten av Europa upplever, Spanien saknar ett högerextremt politiskt parti. Enligt en studie från det spanska institutet Elcano beror detta mycket på Spaniens historia.

Francisco Franco regerade i hela 36 år, ända fram till mitten av 70-talet. Det är fortfarande ett öppet sår som spanjorerna sent kommer att glömma. Under diktaturen ökade också stoltheten i regionala nationaliteter som lever kvar än idag (katalonier t.ex.), landsnationalism lockar alltså inte. Under 60-talet hade Spanien en massmigration, vilket har bidragit till empati för invandring. Så när problem uppstår kring invandring har andra etniciteter inte blivit syndabockarna, utan politikerna ställs till svars. Spanien är på god väg att uppnå både mål 10 och mål 16, medan vi andra halkar efter.

Det finns alltså en ökande högerextremism inom politiken i Europa, vilket strider mot mål 10 och 16. Så vad kan vi göra? Jag tror att vi är på god väg att hitta en balans när vi börjar se oss omkring och analyserar vad våra grannar har gjort. Spaniens framgång har alltså uppnåtts av att minnas sin historia, värna om landets interna nationaliteter och att styra pekpinnen mot rätt personer. Vi behöver se oss omkring och lära oss av våra grannar. Det kan lätt bli en komplicerad fråga då yttrandefrihet är en självklar byggsten inom demokrati, men faktumet kvarstår att dessa högerextrema partier kränker särskilda gruppers integritet och ibland även deras rättigheter. Demokratin får inte kringgås i yttrandefrihetens namn.

Amanda Van Den Tempel Almaas
En av Svenska FN-förbundets ambassadörer för Agenda 2030

 

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer