fbpx
20 december, 2017 / Blogg

Fredlig aktivism i fokus på ungdomskonferens i Södra Kaukasien

Här i Georgien har vi precis avslutat en regional ungdomskonferens med fokus på ungas deltagande i civilsamhället. Under en vecka utbildades ungdomar från Södra Kaukasien i mänskliga rättigheter, jämställdhet, icke-diskriminering och medborgerlig aktivism samt inom projektledning, påverkansarbete och kommunikation.

Syftet med konferensen – som Sida/Forum Syd finansierat sedan 2006 – är att främja ungdomars deltagande i beslutsfattande processer samt skapa en kunskapsbas för ungdomarna att själva kunna driva projekt och engagemang i deras lokala samhällen. Med hjälp av ett mindre projektbidrag och handledning från Georgiska FN-förbundet kommer ungdomarna under 2018 att implementera deras projektidéer som berör alltifrån icke-diskriminering, barnäktenskap, kvinnligt företagande och ekologisk odling.

Förutom att konferensen var givande för ungdomarna och gav dem en möjlighet att mötas, så var det för min del väldigt intressant att få ta del av deras kloka och kreativa tankar kring vad de uppfattar som de mest centrala problemen i deras samhällen och hur de bör åtgärdas. Det var också rörande att se hur relationer byggdes över landsgränserna och hur inbitna fördomar länderna emellan luckrades upp under veckan.

Georgien får beröm för demokratiska framsteg

Tidigare i höst stod Georgien värd för WFUNA:s (World Federation of United Nations Associations) årliga konferens med deltagare från världens alla hörn. Det var en intensiv och givande vecka med fokus på FN:s globala mål 16 om fredliga och inkluderande samhällen. Mål 16 är ett av de mest centrala utmaningarna för den Georgiska regeringen. Trots att de flesta georgier är ense om att utvecklingen i landet går alldeles för långsamt, fick Georgien beröm av otaliga regeringsföreträdare och FN-delegater för dess demokratiska framsteg under senaste åren.

Av det jag sett och lärt mig under de senaste månaderna, känner jag mig både hoppfull och förväntansfull inför Georgiens framtid och fortsatta resa mot ett demokratiskt samhälle fritt från alla former av diskriminering och orättvisa. Det ska bli väldigt spännande att följa.

Oslagbara Sakartvelo

När jag flyttar hem efter nyår vet jag inte riktigt vad jag kommer sakna mest av Georgien, eller Sakartvelo som det egentligen heter. Troligtvis mina georgiska vänner. Eller rysklektionerna hemma hos Irina med det obligatoriska turkiska kaffet och sju sorters pechenie. Eller åkturerna med de skickliga men halvgalna busschaufförerna med ratten på höger sida som (nästan alltid) lyckas parera mellan de idisslande kossorna mitt på de georgiska landsvägarna. Eller Nikolos och Leilas gästvänlighet uppe i bergen i Kazbegi. Eller de tbilisiska gränderna och de charmiga men tillsynes fallfärdiga Villa Villekulla-husen i gamla stan. Eller naturen som allt som oftast ser ut som kulisser ur Narnia eller Sagan om ringen. Eller maten! Jag har förstått att man har acklimatiserat sig till den fenomenala georgiska matkulturen när man är sugen på något lätt och ens kollega föreslår pizza – och det känns helt rimligt.

Helt säkert är det iallafall att jag kommer sakna Georgien och snart kommer att resa tillbaka. Det är med tacksamhet och glädje som jag packar mina väskor och mitt mentala bagage som fyllts med ny kunskap och erfarenhet från allt jag fått uppleva här.

Didi madloba, Sakartvelo! / დიდი მადლობა, საქართველო!

Emma Modéer Wiking
Internationell praktikant i Georgien


Samtliga bilder är tagna av Emma Modéer Wiking.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer