Seminarium ”Innovativ materialutveckling – Ökensand och plast”
Under Världsmiljödagen 5 juni 2018 höll Stockholms FN-förening i ett lunchseminarium om Innovativ materialutveckling – Ökensand och plast.
Projektet utgår från Agenda 2030 mål 12, Hållbar konsumtion och produktion, och fokuserar på ett område som inte är välkänt och ett som diskuteras i växande grad.
Sand är en bristvara som inte kommit upp på hållbarhetsagendan. Sand används i betongframställning över hela världen, men kvaliteten på ökensand är sådan att den inte kan användas för betongtillverkning. Därför transporteras sand över världshaven i växande grad och har gjort sand till ytterligare en bristvara. I projektets del ”Ökensand” undersöks hur ökensand kan utvecklas till ett byggmaterial istället för att betraktas som ett värdelöst material.
Plast engagerar våra medlemmar. På Världsmiljödagen hålls ett kunskapshöjande seminarium för att ge grund för föreningens fortsatta insatser för att hitta bättre sätt att dels ersätta, dels återanvänds plast.
Stockholms FN-förening har i flera år arbetat med olika aspekter av agenda 2030. Hållbar konsumtion och produktion är ett av de viktigaste målen där varje människa kan göra skillnad, i Stockholm och i Sverige, och därmed i världen, genom en förändrad konsumtion och därigenom efterfråga en annan produktion. I projektet informerar vi om Agenda 2030, arbetar utifrån delmålen i mål 12 och undersöker vilka indikationer som skulle vara möjliga för vår förening att påverka så att det blir mätbart.
I projektdelen ökensand samarbetar vi med en student på konstfack. Hen arbetar med att visa potentialen i ökensand och utvecklar en metod för att göra ökensand till byggmaterial. Arbetet är konceptuellt och syftar till att vara ett verktyg för att samtala till hur vi använder material och hur vi kan tänka innovativt kring materialutveckling.
I projekt delen plast handlar det om att i första steget höja kunskapen om plasten som en fara och en möjlighet. Mikroplasten i haven är en aktuell fråga i världen och inom Agenda 2030. Vi vill förstå hur en optimal hantering av plast skulle se ut och hitta vägar för att driva opinion i frågan men också på samma sätt som inom ökensand tänka innovativt.