Kvinnor som aktörer gör skillnad
I ett första seminarium av tre tar Stockholms FN-förening tag i kvinnans roll som aktör i krig och konflikter. Lottan Elisabeth Schimann var på plats och berättade om sina erfarenheter från sin senaste mission i Sydsudan:
– Som kvinna och som kvinnlig polis blev jag en förebild för kvinnorna där nere, säger Elisabeth Schimann.
Med avstamp i FN:s resolution 1325 vill Stockholms FN-förening lyfta fram kvinnans aktiva roll under fredsarbeten i konfliktdrabbade områden. Nora Weintraub, ordförande i föreningen, var moderator under det första seminariet den 7 maj:
– Tanken med temat är att flytta fokus från offerrollen och istället diskutera hur kvinnor kan arbeta för fred och vilka roller kvinnan kan ha, säger Nora Weintraub.
Resolution 1325, Kvinnor, fred och säkerhet, antogs av FN:s säkerhetsråd i oktober 2000 och handlar om kvinnors roller och hur betydelsefullt det är med deras medverkan vid fredsprocesser och konfliktlösning.
– Det gäller att stärka kvinnors situation, deras ställning, och se till att de får tillgång till utbildning, säger Nora Weintraub.
Vid seminariet berättade lottan och polisen Elisabeth Schimann om sina upplevelser från senaste missionen i Sydsudan under 2014, hennes sjätte i raden. I sitt uppdrag var det meningen att hon skulle åka ner och utbilda andra poliser, men inbördeskriget ledde till andra arbetsuppgifter:
– Vi fick ta hand om internflyktingar istället. Och det blev väldigt stort fokus på oss som kvinnor som tjänstgjorde som poliser. Vi ligger så långt ifrån varandra när det gäller jämlikhet och kvinnors rätt, säger Elisabeth Schimann.
Samtalet bland deltagarna under seminariet kom bland annat att kretsa kring de förändringar som krävs för att öka antalet kvinnliga aktörer i olika roller och runt förhandlingsbordet.
– Jag tror att kvinnor måste involveras mer när man fattar beslut, att man tar hänsyn till kvinnornas behov. Annars kommer man inte att lyckas få stabilitet eller varaktig fred, säger Elisabeth Schimann.
Hon tror aldrig att det kommer att bli helt jämställt när det gäller kön på de som åker på missioner, det är fortfarande oftast kvinnan som stannar hemma med barnen. Därför är det extra viktigt med de kvinnor som trots allt är med vid olika fredsbevarande insatser, menar Elisabeth Schimann.
– Det betyder jättemycket att man visar kvinnorna på plats att det finns möjligheter för dem att vara chef, ta beslut och ha ett yrke, samtidigt som de kan vara mamma, säger hon.
I höst planerar Stockholms FN-förening ytterligare två seminarier inom samma tema. Och föreningen hoppas att det leder till att stärka självbilden hos flickor och kvinnor, även i Sverige, och att det sprider en optimism.
– Det viktiga är att vi tror på att vi kan göra skillnad och att vi engagerar oss. Tillsammans kan kvinnor göra jättemycket, vi är ju ändå hälften av mänskligheten, säger Nora Weintraub.
Vill du som lotta åka iväg på mission och göra en insats? Då är tipsen från Elisabeth Schimann att skaffa sig en hög kunskapsnivå inom sin befattning, ha en god engelska och en bra grundkondition. Flexibilitet, nyfikenhet och äventyrslystnad är bra egenskaper att ha. Och att ha en bra social trygghet på hemmaplan för uppbackning när man åker ut är ett måste.
Text: Malin Borning