Östersunds FN-förening

Östersunds FN-förening

Östersund Gamla Tingshuset

Till medlemmarna i Östersunds FN-förening,

Ni är alla hjärtligt välkomna till halvårsmöte
Tid: Torsdagen den 30 november 2023, kl. 19:00
Plats: Tingssalen, Gamla Tingshuset, Östersund
VÄLKOMNA!

Dagordning:

1. Fastställande av röstlängd

2. Fråga om mötets stadgeenliga utlysning

3. Fastställande av dagordning

4. Val av ordförande och sekreterare för mötet

5. Val av protokolljusterare

6. Fastställande av verksamhetsplan och budget

a. Grundläggande fredsbyggande i FN-föreningen (se förslag nedan)
b. Firande av Mänskliga Rättigheter 10 december

7. Övriga frågor

8. Avslutning

SAMLAT FREDSARBETE Utkast till förslag

• Syftet med förslaget är att informera och påverka oss alla, inklusive våra politiska beslutsfattare, om hur vi bäst kan bidra till att uppnå bättre fredliga metoder och system för konfliktlösningar, allmänmänskligt och i enskilda länder.

Framför allt förespråkar vi nedrustning och uppmanar till vapenfri samhällstjänst som del av mellanmänsklig försvarsmakt.
Vi bör kunna verka för att väpnade krig helt förbjuds.

Allmänt försvarsarbete, både psykologiskt, teoretiskt och praktiskt, bör ingå i statliga obligatoriska skolväsen för att kontinuerligt rusta elever och lärare med kunskaper och förstånd, som vi delar och stärker gemensamt.
Träningsmöjligheter bör utvecklas gällande fredlig allmän konflikthantering, via samtal och skriftlig kommunikation, för att på sikt minska våldsbrott genom lärande och tränande på att klarlägga konflikter och olika lösningar tydligt och hjälpsamt för bättre samvaro människor emellan.

Med gemensam utveckling av våra förmågor, i syfte att förstå hur vi bättre utnyttjar våra tankemässiga och kommunikativa möjligheter att samarbeta och som leder till mer klarlagda konfliktinsikter, kan vi bättre hantera mänskliga konflikter.

Konflikter som i första hand antingen rör egna viktiga individuella motstridiga konflikter, sociala relationsmässiga och/eller konflikter inom och mellan olika samhällssystem.
Till exempel med hjälp av att samla och sprida kunskaper om fredliga konfliktlösande förhandlingar i allmänhet samt goda exempel på lyckade förhandlingar, både akuta kortsiktiga och långsiktigt hållbara lösningar, som kan överföras generationer emellan, som stöd för individer, relationer och samhällsfunktioner.

HUR vi strider för sanna, rätta och förmodat goda konfliktlösningar är av stor vikt och naturligtvis ska vi inte stödja att våld människor emellan styrks som tillåten metod.
Även förbättrade vaktande och polisiära metoder att stoppa akuta våldsamheter mellan enskilda och grupper av människor i direkt syfte förhindra våld måste naturligtvis utvecklas vidare.

Likaså enskildas och gruppers medvetande om och undvikande av vad som verkar provocera fram våld.

Farhågor som grundar sig på att en övergång till enbart civila försvar naturligtvis skulle kunna innebära att andra regeringar med militärmakt, trots förbud, utnyttjar ett sådant fredligt lands militära underläge, borde bäst kunna lösas med hjälp av FN.

• Eftersom FN naturligtvis skulle stödja en militär nedrustning, så bör FN kunna medverka till att avvärja sådana risker med hjälp av FN-styrda kontinuerliga konfliktlösande multilaterala kommunikationer samt, om nödvändigt, fredsbevarande polisiära FN-styrkor. Enskilda länder och FN skulle på så sätt visa att nedrustning är möjlig och bli förebildande för andra länders fredsarbete.