1981, Tanzaniaresan
Stellan Bäcklund, FN-föreningens ordförande, var tidigt engagerad i frihetskampen för ett Sydafrika fritt från apartheid. Han ledde mot slutet av 1970-talet kurser och studiecirklar kring förhållandena i länderna i Södra Afrika och 1980 höll han i en studiecirkel kring Tanzania. Jag deltog i den och när Stellan efteråt förberedde en studieresa dit hängde jag med på resan som på många sätt blev oförglömlig. På kartan nedtill kan vi se de platser vi besökte och den järnvägslinje mellan Dar och Kigoma vid Tanganyikasjön som vi åkte under vår resa.
Vi flög den 19 juni 1981 från Köpenhamn via Aten och Jidda (i Saudiarabien) till Dar es Salaam och under inflygningen där påföljande morgon tog jag en bild på Afrikas högsta berg Kilimanjaro, 5895 m. högt. Nedanstående text liksom alla maskinskrivna texter har jag tagit från den slutrapport som jag skrev till en av våra stipendiegivare, Sällskapet för Folkbildningens Befrämjande. Tyvärr är det svårt att se dessa texter (eftersom de är jpg-bilder skannade från slutrapportstexten) på små skärmar, mobiler och liknande, därför skriver jag nu dessutom kommentarer i anslutning till många av bilderna.
Upptill (Uhuru) Torch monument (Mnazi Mmoja) ca 1 km från Dars centrum som är en av Tanzanias nationalsymboler, den symboliserar ljuset och friheten.
På bilden upptill hedras presidenten Nyerere av danstruppen. Nedtill syns ett par fiskare som med ett långt nät ringar in fisken som fångas in och dras in till stranden.
The Askari monument, en bronsstaty som hedrar de tanzanier som kämpade och dog på Englands sida under 1:a världskriget.
Så kom dagen när vi gick ombord på tåget. Vi hamnade i en 6-personerskupé och tåget stånkade iväg lagom fort för att möjliggöra fotografering när intressanta vyer dök upp längs banan.
Upptill Baubabträd som under södra halvklotets vinter tappar sitt lövverk men får nytt när ”våren” kommer. Nedtill en stor paraplyacacia som skänker behövlig skugga till den som söker skydd därunder.
Vid varje station försökte byborna sälja mat och egenhändigt gjorda produkter av olika slag, nedtill korgar av olika format.
Här syns på plåttaket två högar med cassava eller maniok som torkas före användningen, bl.a mals rotknölarna till mjöl. Det är viktigt att cassavan tillagas på rätt sätt, den är nämligen mer eller mindre giftig när den skördas.
Dessa ljus ute på den stora Tanganyikasjön visade sig vara fotogenlampor som fiskarna i sina små båtar använde för att locka upp fisken till ytan för att där lättare kunna håva in den. Nedtill det monument utanför Kigoma som rests till minne av mötet mellan upptäcktsresandena Stanley och Livingstone, den 10/11 1891 hände detta. Stanley, en känd upptäcktsresande, var då journalist för New York Herald och sändes till Afrika för att leta efter missionären David Livingstone och hittade honom i den lilla byn Ujiji och yttrade då de berömda orden: ”Dr. Livingstone, I presume?” (”Dr Livingstone, förmodar jag?”).
Det var skönt att efter denna båtresa ta ett dopp i Tanganyikasjöns klara vatten, i Bilharzia Bay som viken hette.
Tågresan tillbaka till Dar es Salaam gick inte som planerat, läs om detta i Del 2.
Del 2 kommer rätt snart och handlar, förutom om återresan till Dar, bl.a om besöket i ANC:s Frihetsskola utanför Morogoro och en dagsutflykt till Bagamoyo, vidare ett guidat besök på universitetet och lite mer bilder från olika delar av huvudstaden.