Mjölby/Motala FN-förening

Vi vill arbeta för FN:s mål och värderingar så praktiskt som vi kan. Vi har valt 4 saker vi jobbar särskilt för:

Fredsarbete

Sen Ryssland anföll Ukraina har vårt fokus i föreningen skiftat mot att lyfta fredsfrågan mer aktivt. Vår FN-högtid 2022 hade rubriken ”Hur bygga fred i en orolig tid?” Vi tror att fred måste byggas hela tiden, med goda relationer och samarbete på alla nivåer. Att hjälpas åt att förverkliga Agenda 2030 är ett mycket bra fredsprojekt där alla kan vara delaktiga. Under 2024 drog vi igång Forum För Fred, ett samtalsforum för att lyfta oro och idéer runt hur vi kan stärka freden. Vi samtalade och lyssnade på föredragshållare med olika perspektiv. Det avslutades på FN-dagen 2024 då vi dels genomförde en fredsdemonstration i Motala och lyssnade på föreläsning av Anders Wijkman på kvällen. Han talade om FN-organisationen och möjligheter och svårigheter framåt. Att arbeta lokalt och driva på utvecklingen underifrån är avgörande, och något vi alla kan bidra till. FN borde reformeras totalt i sin topporganisation också, där  säkerhetsrådets utformning nu blockerar mycket av nödvändiga åtgärder för att agera mot konflikter och möjliggöra fredlig konflikthantering. Där får vi trycka på i den mån det är möjligt, och ställa oss bakom alla försök till förnyelse.

Vi fortsätter Forum För Fred även 2025, nu med rubriken ”Fredens röst behöver höjas – men vad ska den säga?” I bästa fall kan det resultera i ett verktyg för att höja fredens röst med ett lättbegripligt ”Fred på riktigt – enkla metoder”.

Agenda 2030

Vi vill sprida medvetenhet om FN:s mål och väcka engagemang för detta viktiga verktyg för en långsiktigt hållbar värld. Vi gör detta bl.a. genom att årligen bjuda in politiker och tjänstemän i kommunerna i närområdet till en inspirationsföreläsning och nätverksbyggande samtal runt hur vi kan samverka för att uppnå målen i Agenda 2030 i vår region.

Integration

Det betyder att bli vänner, lära av varandra och hjälpas åt. Vi vill ordna tillfällen då människor från olika länder
som bor här ska kunna träffas och lära känna varandra. Detta är att bygga fred här och nu.

Fairtrade

Mjölby-Motala FN-förening har sen 2015 jobbat med att sprida information om Fairtrade.

Vad är rättvis handel?

Många producenter i utvecklingsländer har ofta begränsade resurser och har svårt att hävda sig på världsmarknaden. För att kunna agera där, och sälja sina produkter, tvingas de pressa sina priser, sänka kraven på arbetsförhållanden samt sälja via flera mellanhänder som själva tar en stor del av förtjänsten. Detta leder till att många inte får tillräckligt betalt för sitt arbete och därmed inte kan försörja sig själva, sin familj och utveckla sitt lokalsamhälle

Det är mot denna bakgrund rättvis handelsrörelsen har vuxit fram. Genom att främja en handel där människan och lokalsamhällets utveckling sätts i centrum kan fattigdom och social utslagning undvikas. Rättvis handel är inte bistånd – det är ett handelssamarbete mellan producenter, importörer, butiker och konsumenter, som präglas av öppenhet, ömsesidighet och respekt för alla parter. Rättvis betalning, goda arbetsförhållanden, långsiktighet, respekt för mänskliga rättigheter och för miljön möjliggör på sikt ekonomisk och social utveckling.

Rättvis handel är en folkrörelse som har sina rötter i 100-tals studiecirklar med fokus på utvecklingsländer, fredsfrågor och biståndspolitik, anordnade av framförallt solidaritets- och fackföreningsrörelser, miljöorganisationer samt kristna samfund och församlingar. Under 90-talet började dagens rörelse ta en tydligare form. Fokus flyttas till tillverkningsprocessen och till producentens, den enskilde individens, arbets- och levnadsvillkor. Frågor kring demokrati och organisationsform får ökad vikt.

fairtrade-a