fbpx
Koll & kommentar
I september samlades 24 unga från Sverige, Finland, Island och Estland hos Svenska FN-förbundet för att ta fram ett policydokument inför årets klimatmöte COP 29. Foto: Malin Åberg Aas
16 december, 2024 / Världshorisont

Unga kräver upptrappat klimatarbete

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29.

Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska och isländska FN-förbunden och den estniska ungdomsorganisationen Sillamäe Lastekaitse Ühing för att ta fram ett klimatupprop.
Innan workshopen berättade det samiska ungdomsförbundet Sáminuorra om hot mot samernas rättigheter och livsförutsättningar när det kommer till gruvdrift, storskaligt skogsbruk och vindkraftsutbyggnad i Norge, Sverige och Finland. Lösningen enligt dem är att bli mindre beroende av energi, inte att ersätta fossil energi med förnybar.

WORKSHOPARBETE

Under workshopen utvecklades ett utkast till policydokument som sedan sammanställdes av FN-förbunden i Sverige och Finland. Världshorisont frågade två av deltagarna vilka krav de ser som viktigast.
Thorhildur Davidsdottir Söebech från Islands FN-förbund lyfter att många av de värst drabbade länderna har bidragit mindre till klimatförändringarna än de som ofta är förskonade från de mest extrema konsekvenserna.
– Jag tror att det viktigaste kravet i policydokumentet är behovet av att erkänna klimatförändringarnas oproportionerliga inverkan på sårbara nationer och samhällen. Därför måste ansvarsskyldighet betonas i kampen mot klimatförändringarna. Det kan handla om att skapa kompensationsmekanismer för klimatrelaterade skador för att stödja de länder som har störst behov, säger hon.

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Anela Reč, en av FN-förbundets ungdomsambassadörer, tycker att kravet på att säkerställa mänskliga rättigheter och meningsfullt deltagande för utsatta grupper är viktigast.
– Baserat på att jag brinner speciellt för barns och immigranters rättigheter, är detta den viktigaste delen i det youth policy paper som skrevs för att lyfta den kommande generationens krav och åsikter. Vi skrev det för att lyfta förändringarna vi kräver, och för att uppnå dem måste alla inkluderas. Dagens samhälle är inte längre ett samhälle, vi lever grupperat och om man inte kan komma in i en av de ”önskvärda grupperna” utesluts du från i princip allt, säger hon.
Sveriges ungdomsrepresentant Siri Ankarfors som är utsedd av LSU lämnade över policydokumentet till Martin Vogel och Sveriges biträdande chefsförhandlare Marta Berglund under COP 29 i Baku.
Malin Åberg Aas

DETTA KRÄVER DE UNGA AV VÄRLDENS LEDARE

  • upphör att använda fossila bränslen
  • säkerställ mänskliga rättigheter
    och meningsfullt deltagande för
    utsatta grupper
  • investera i förebyggande åtgärder
    och anpassning
  • erkänn den ojämlika påverkan
    av klimatförändringarna

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer