Finansiella förutsättningar avgör i nuläget vem som kan praktisera på FN, något som kritiseras från flera håll. På bilden hälsar FN:s tidigare generalsekreterare Ban ki-moon på praktikanter i FN-högkvarteret. Foto: UN Photo/Rick Bajornas
28 mars, 2024 / Världshorisont

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Inom FN-systemet finns praktikplatser över hela världen. Praktiken medför kostnader för resor, visumansökan, boende och mat men de flesta praktikplatser är helt obetalda och praktikanterna måste själva täcka sina kostnader. Vem som faktiskt kan praktisera på FN är därför helt beroende av finansiella förutsättningar, något som har kritiserats under senare år.

Diskussionen har bidragit till att frågan tas upp i Youth2030, en systemövergripande strategi för utveckling av FN:s arbete för och med unga. En arbetsgrupp för att förbättra FN:s praktikprogram har arbetat med frågan och genomförde 2021 en granskning med avstamp i en rapport från Joint Inspection Unit (JIU) – FN:s enhet för utredningar och utvärderingar för att förbättra FN-systemet.

Enligt JIU bör FN-organisationerna förse praktikanterna med tillgång till resurser som ska täcka deras levnadskostnader. Arbetsgruppens granskning visar att endast 30 procent av de undersökta enheterna levde upp till detta.

Skapar hinder

Oscar Molander, Sveriges ungdomsrepresentant i FN 2022–23, ser allvarligt på att ekonomiska förutsättningar påverkar vem som kan praktisera inom FN.

– Det skapar hinder för mångfald och bredare representation bland unga som söker sig till FN. Flera FN-organ säger att unga ses som en prioriterad grupp men då måste de också bistå unga och sänka trösklarna för att de ska kunna engagera sig, säger han.

Frågan om mångfald och inkludering vid tillsättandet av praktikplatser påverkar i förlängningen hela FN-systemet, fortsätter Molander. En praktikplats är ofta ett första steg in på arbetsmarknaden och ökar chanserna att senare få jobb inom organisationen.

– Om de som gör praktik inte speglar mångfald kommer det högst troligt leda till att de som sedan anställs inte heller gör det.

Han menar att mångfald och inkludering bör prioriteras i praktikprogrammen för att skapa ett bättre och pålitligare FN.

– Vi tappar så mycket kunskap och perspektiv om vi inte har en global representation. FN jobbar med globala frågor och då måste också representationen vara global, avslutar Oscar Molander.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer