fbpx
Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef. Foto: UN Photo/Manuel Elías
14 oktober, 2024 / Världshorisont

Klimaträttvisa måste inkludera människor

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Vanessa Nakate är engagerad klimataktivist från Uganda. Hon är sedan 2022 goodwill-ambassadör för Unicef och förespråkar klimaträttvisa samt jämställdhet. Hennes intresse för klimatfrågan väcktes 2018 då hon undersökte de svårigheter som invånarna i Uganda står inför. Klimatet var redan då en av de största utmaningarna, vilket förvånade henne.
– Jag visste inte då att det var så brådskande och något som påverkade livet för så många människor.
Hon hörde om Fridays for Futurerörelsen och bestämde sig för att starta strejker för klimatet i Uganda. Genom sitt engagemang har hon bland annat arbetat med ett skolprojekt som installerade solpaneler och sålde utrustning för renare matlagning. Projektet nådde 75 skolor och hjälpte mer än 20 000 barn i Uganda.

Människor i fokus


För Vanessa Nakate handlar klimatförändringar om mer än bara väder. Hon har själv besökt samhällen i Afrika som drabbats hårt av klimatförändringarna, bland annat Ukana i Nigeria. Där har hon sett att akut undernäring orsakas av torka. Hon betonar att det ofta är kvinnor och barn som drabbas hårdast.
– Där ser man inte data eller statistik, du ser människor, du ser barn, du ser samhällen som verkligen lider. Därför måste klimaträttvisa vara mer än att vi sätter solpaneler på våra tak. Människor måste vara i fokus, säger hon.
Enligt Vanessa Nakate måste människor vara en del av förändringen och särskilt människor i de samhällen som är mest utsatta. Hon framhäver vikten av att ha i åtanke vem som gynnas av ett klimatprojekt.
– Samma samhällen som drabbas hårdast av klimatkrisen kan också skadas av ett projekt som presenteras som en klimatlösning. Jag ser det inte som klimaträttvisa att man föreslår en lösning som påverkar människorna i samhället negativt, säger hon.

Viktigt med engagemang


Vanessa Nakate har deltagit vid några stora FN-möten, däribland flera klimatkonferenser. Även om hon har fått en framträdande roll på mötena och fått tala och nå ut till många beslutsfattare upplever hon att det kan vara svårt att delta som aktivist.
– Det kan vara överväldigande, alla försöker driva sin egen agenda, säger hon.
Hon betonar dock vikten av att vara på plats vid dessa möten.
– Det är viktigt att aktivister och representanter för civilsamhället är delaktiga för att kunna hålla ledare ansvariga. Jag tror även att det är viktigt att inte bara inkludera unga personer utan också ge dem utrymme att engagera sig på ett meningsfullt sätt.
Hon jobbar för att få in ungdomar i samtal där regeringen och media är. Just nu önskar hon att världens ledare prioriterar klimatfinansiering.
– Det kommer att bli väldigt svårt för utvecklingsländer att välja en annan utvecklingsväg om det inte finns klimatfinansiering för att hjälpa dem att göra det, avslutar hon.
Anja Magnusson

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer