fbpx
Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef. Foto: UN Photo/Manuel Elías
14 oktober, 2024 / Världshorisont

Klimaträttvisa måste inkludera människor

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Vanessa Nakate är engagerad klimataktivist från Uganda. Hon är sedan 2022 goodwill-ambassadör för Unicef och förespråkar klimaträttvisa samt jämställdhet. Hennes intresse för klimatfrågan väcktes 2018 då hon undersökte de svårigheter som invånarna i Uganda står inför. Klimatet var redan då en av de största utmaningarna, vilket förvånade henne.
– Jag visste inte då att det var så brådskande och något som påverkade livet för så många människor.
Hon hörde om Fridays for Futurerörelsen och bestämde sig för att starta strejker för klimatet i Uganda. Genom sitt engagemang har hon bland annat arbetat med ett skolprojekt som installerade solpaneler och sålde utrustning för renare matlagning. Projektet nådde 75 skolor och hjälpte mer än 20 000 barn i Uganda.

Människor i fokus


För Vanessa Nakate handlar klimatförändringar om mer än bara väder. Hon har själv besökt samhällen i Afrika som drabbats hårt av klimatförändringarna, bland annat Ukana i Nigeria. Där har hon sett att akut undernäring orsakas av torka. Hon betonar att det ofta är kvinnor och barn som drabbas hårdast.
– Där ser man inte data eller statistik, du ser människor, du ser barn, du ser samhällen som verkligen lider. Därför måste klimaträttvisa vara mer än att vi sätter solpaneler på våra tak. Människor måste vara i fokus, säger hon.
Enligt Vanessa Nakate måste människor vara en del av förändringen och särskilt människor i de samhällen som är mest utsatta. Hon framhäver vikten av att ha i åtanke vem som gynnas av ett klimatprojekt.
– Samma samhällen som drabbas hårdast av klimatkrisen kan också skadas av ett projekt som presenteras som en klimatlösning. Jag ser det inte som klimaträttvisa att man föreslår en lösning som påverkar människorna i samhället negativt, säger hon.

Viktigt med engagemang


Vanessa Nakate har deltagit vid några stora FN-möten, däribland flera klimatkonferenser. Även om hon har fått en framträdande roll på mötena och fått tala och nå ut till många beslutsfattare upplever hon att det kan vara svårt att delta som aktivist.
– Det kan vara överväldigande, alla försöker driva sin egen agenda, säger hon.
Hon betonar dock vikten av att vara på plats vid dessa möten.
– Det är viktigt att aktivister och representanter för civilsamhället är delaktiga för att kunna hålla ledare ansvariga. Jag tror även att det är viktigt att inte bara inkludera unga personer utan också ge dem utrymme att engagera sig på ett meningsfullt sätt.
Hon jobbar för att få in ungdomar i samtal där regeringen och media är. Just nu önskar hon att världens ledare prioriterar klimatfinansiering.
– Det kommer att bli väldigt svårt för utvecklingsländer att välja en annan utvecklingsväg om det inte finns klimatfinansiering för att hjälpa dem att göra det, avslutar hon.
Anja Magnusson

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer