Koll & kommentar
Ania Sauku vill att unga ska inkluderas och inte separeras från beslutsfattare under FN:s klimatmöten. Foto: Angela Barjami
9 oktober, 2024 / Världshorisont

Ge unga mer inflytande över klimatet

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett gap mellan unga engagerade och beslutsfattare.

Anias intresse för klimatfrågor började tidigt. Under gymnasiet engagerade hon sig för klimatet. Hon vill uppmärksamma de oroligheter som kommer till följd av klimatkriser, förlust av biologisk mångfald och beroendet av fossila bränslen.
– Det fanns inte någon riktig rörelse för klimatet i Albanien vilket jag tyckte var fel och jag bestämde mig för att göra något åt det, säger hon.
Albaniens FN-förbund organiserar filmvisningar om klimatet och diskuterar hur klimaträttvisa hanteras av lagen. Arbetet handlar mycket om att stärka ungas kunskap om klimatfrågor.

Möjligheter för unga


– Unga människor blir inbjudna till fokusgrupper och aktiviteter men det finns ingen röst som står upp för unga i frågor som påverkar dem direkt, säger hon.
I Albanien är ungas engagemang för klimatet på ett tidigt stadium. Ania beskriver det som att det finns vilja men ingen tidigare nationell erfarenhet att utgå från. Hon vill att möjligheterna för unga att påverka ska öka och tror att det viktigaste för att inkludera unga är att inte separera dem från beslutsfattare.
– Att skapa utrymme för unga är ett första steg men om det inte också finns något inflytande är det väldigt svårt att vara med och påverka.
Genom sitt engagemang blev Ania inbjuden att representera Albanien som ungdomsdelegat vid FN-möten. Hon deltog bland annat vid COP 28 i Dubai.
– Jag är tacksam för att jag fick möjlighet att delta och att jag fick vara med där de viktiga samtalen förs. Jag insåg hur mycket politik det är och hur varierande makt olika länder har.
Som ung deltagare fick Ania vara med som observatör. Även om hon tycker att det är viktigt att fler unga blir inbjudna till förhandlingsrummen tror hon att det är svårt att få igenom sin röst som ungdomsdelegat.
– Eftersom förhandlingarna är så drivna av statliga intressen är det svårt för ungdomar att få igenom meningsfulla förslag.


Ögonöppnare


Anias erfarenhet från konferensen var ögonöppnande och hon menar att på grund av staters enskilda intressen och att de förhandlar om icke-bindande dokument kommer COP-mötena inte att bidra till klimatlösningar.
– Klimatlösningarna kan inte drivas framåt av beslutsfattande strukturer som COP.
Att inkludera unga i större omfattning tror Ania skulle bidra till en positiv utveckling.
– Eftersom klimatfrågan är så omfattande och faktiskt livsavgörande är det ännu viktigare för oss att vara en del av processen från de lägsta till de högsta nivåerna av beslutsfattande, säger hon.
Trots sin kritik mot hanteringen av klimatfrågorna är hon positiv till framtiden.
– Jag tror att klimatrörelsen är en otroligt kraftfull rörelse som verkligen kan öppna för svåra samtal.
Till andra unga som vill engagera sig vill Ania tipsa om att inte ta på sig för mycket.
–Tänk smått och agera lokalt – det är ett gemensamt arbete, avslutar hon.
Anja Magnusson

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer