fbpx
Ania Sauku vill att unga ska inkluderas och inte separeras från beslutsfattare under FN:s klimatmöten. Foto: Angela Barjami
9 oktober, 2024 / Världshorisont

Ge unga mer inflytande över klimatet

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett gap mellan unga engagerade och beslutsfattare.

Anias intresse för klimatfrågor började tidigt. Under gymnasiet engagerade hon sig för klimatet. Hon vill uppmärksamma de oroligheter som kommer till följd av klimatkriser, förlust av biologisk mångfald och beroendet av fossila bränslen.
– Det fanns inte någon riktig rörelse för klimatet i Albanien vilket jag tyckte var fel och jag bestämde mig för att göra något åt det, säger hon.
Albaniens FN-förbund organiserar filmvisningar om klimatet och diskuterar hur klimaträttvisa hanteras av lagen. Arbetet handlar mycket om att stärka ungas kunskap om klimatfrågor.

Möjligheter för unga


– Unga människor blir inbjudna till fokusgrupper och aktiviteter men det finns ingen röst som står upp för unga i frågor som påverkar dem direkt, säger hon.
I Albanien är ungas engagemang för klimatet på ett tidigt stadium. Ania beskriver det som att det finns vilja men ingen tidigare nationell erfarenhet att utgå från. Hon vill att möjligheterna för unga att påverka ska öka och tror att det viktigaste för att inkludera unga är att inte separera dem från beslutsfattare.
– Att skapa utrymme för unga är ett första steg men om det inte också finns något inflytande är det väldigt svårt att vara med och påverka.
Genom sitt engagemang blev Ania inbjuden att representera Albanien som ungdomsdelegat vid FN-möten. Hon deltog bland annat vid COP 28 i Dubai.
– Jag är tacksam för att jag fick möjlighet att delta och att jag fick vara med där de viktiga samtalen förs. Jag insåg hur mycket politik det är och hur varierande makt olika länder har.
Som ung deltagare fick Ania vara med som observatör. Även om hon tycker att det är viktigt att fler unga blir inbjudna till förhandlingsrummen tror hon att det är svårt att få igenom sin röst som ungdomsdelegat.
– Eftersom förhandlingarna är så drivna av statliga intressen är det svårt för ungdomar att få igenom meningsfulla förslag.


Ögonöppnare


Anias erfarenhet från konferensen var ögonöppnande och hon menar att på grund av staters enskilda intressen och att de förhandlar om icke-bindande dokument kommer COP-mötena inte att bidra till klimatlösningar.
– Klimatlösningarna kan inte drivas framåt av beslutsfattande strukturer som COP.
Att inkludera unga i större omfattning tror Ania skulle bidra till en positiv utveckling.
– Eftersom klimatfrågan är så omfattande och faktiskt livsavgörande är det ännu viktigare för oss att vara en del av processen från de lägsta till de högsta nivåerna av beslutsfattande, säger hon.
Trots sin kritik mot hanteringen av klimatfrågorna är hon positiv till framtiden.
– Jag tror att klimatrörelsen är en otroligt kraftfull rörelse som verkligen kan öppna för svåra samtal.
Till andra unga som vill engagera sig vill Ania tipsa om att inte ta på sig för mycket.
–Tänk smått och agera lokalt – det är ett gemensamt arbete, avslutar hon.
Anja Magnusson

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer