Koll & kommentar
Sju av tio svenskar tycker att Sverige ska ha en aktiv och pådrivande roll i FN, visar en ny undersökning. Foto: iStock/georgeclerk
1 mars, 2024 / Världshorisont

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Ett utmärkande resultat i Svenska FN-förbundets senaste opinionsundersökning om svenskarnas syn på FN är att drygt sju av tio anser att Sverige som FN-medlem ska ha en aktiv och pådrivande roll. Vidare svarade 44 procent, precis som förra året, att de har ett stort förtroende för hur FN sköter sitt arbete.

– Det är ett resultat av att det finns ett brett intresse, kunskap och engagemang för FN hos stora delar av svenska folket, säger Pekka Johansson, pressekreterare på FN-förbundet.

Stödet gör det enklare att övertyga politiker och beslutsfattare om att Sverige ska fortsätta vara aktivt i FN, menar han. Men trots det starka stödet behöver både frivilliga organisationer och FN självt mer resurser.

– Om FN får tillräckligt med resurser kan FN också motsvara de höga förväntningar som ställs på världsorganisationen.

Oroliga tider

Under samtliga fyra år som undersökningen har gjorts har det funnit ett starkt förtroende för FN. Dock har den grupp som anger att den har förtroende för hur FN sköter sitt arbete minskat med 10 procentenheter sedan 2020. Pekka Johansson tror att en anledning kan vara de oroliga tiderna.

– Det är ingen särskilt stor förändring under de här fyra åren, trots som sagt att många känner en berättigad oro för omvärldsutvecklingen.

Det är viktigt att visa på goda resultat av FN-samarbetet, fortsätter Pekka Johansson.

– Trots de motsättningar som man ofta läser och hör om kommer FN ändå samman och fattar viktiga beslut. Under 2023 fattade man till exempel beslut om havsmiljön och plastavfall som skräpar ner i vår natur.

– Bara det faktum att FN och dess olika organisationer finns är en viktig förutsättning för att allsidiga internationella samarbeten ska kunna bedrivas under ordnade former, fortsätter han.

Regeringen har ett huvudansvar när det gäller att tillskjuta de resurser som FN behöver för att kunna utföra sitt arbete, menar Pekka Johansson.

– Sverige är fortfarande en av de stora bidragsgivarna men det finns också oroväckande signaler som neddragningar till vissa FN-organisationer, till exempel sådana som jobbar för flickors och kvinnors rättigheter.

Minskade resurser

Minskade resurser gör det svårare för FN att motverka den globala utvecklingen där flickor och kvinnors rättigheter har tryckts tillbaka under en rad år, säger Pekka Johansson.

– I den typen av frågor är FN:s arbete väldigt centralt och länderna, inklusive Sverige, måste fortsätta finansiera det.

71 procent av de svarande anser även att ännu mer samarbete mellan olika nationer behövs.

– Det är ytterligare ett tecken på ett massivt stöd för globalt samarbete hos befolkningen och på att människor inser att bara gemensamt arbete kan motverka de gränsöverskridande problem som vi har, avslutar Pekka Johansson.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer