fbpx
Eleanor Charlton-Hunt, Daisy Samad och Felicia Andersson från Växjö FN-förening på plats på ett event på Linnéuniversitetet. Foto: Växjö FN-förening
24 juli, 2023 / Världshorisont

En ny generation FN-vänner: ”Vi vågar påverka”

Flera av landets FN-föreningar drivs av ungdomar. När världen står inför stora utmaningar ger engagemang i en lokalförening en möjlighet att påverka. 

– Alla kan göra sin röst hörd, även om man är ung, säger Växjös 21-åriga ordförande Emma Hansson. 

För Emma Hansson blev ett besök på Svenska FN-förbundets klimatkonferens för unga i Stockholm förra året en vändpunkt. Där diskuterades Agenda 2030 och utöver att delta i samtal fick hon vara med och bidra till att samla ungas röster och formulera ståndpunkter kring miljö och klimat som senare togs upp på FN-konferensen Stockholm +50.  

– Det gjorde något med mig. Jag insåg att vi som deltagare verkligen hade möjlighet att göra något konkret. Jag förstod att alla, även om man är ung, kan göra skillnad. Man kan alltid göra sin röst hörd. 

Ungdomsledd förening

Emma är idag ordförande i Växjö FN-förening, en post som hon suttit på i ett halvår. Malin Swartling arbetar med ungas engagemang på Svenska FN-förbundets kansli. Hon berättar att det utöver Växjö finns ungdomsledda FN-föreningar i bland annat Göteborg, Linköping och Umeå. 

– De här föreningarna gör ett fantastiskt arbete och det finns många personer där med ett starkt driv. I vissa av landets FN-föreningar börjar medlemmarna bli lite äldre och då är det jättebra att det fylls på med yngre som vågar göra sin röst hörd, säger hon. 

Det är viktigt att FN-föreningarna har representanter för alla åldrar, menar Malin, och att medlemmarna i föreningarna inte blir någon homogen grupp. 

– Vi vill att föreningarna ska vara för alla. Att det blir en folkrörelse, säger hon. 

För Emma Hansson har uppdraget i FN-föreningen inneburit att hon vuxit och fått bättre självförtroende

– För mig har det varit oerhört utvecklande att vara ordförande. Om man har provat att verkligen uttrycka sina åsikter och ifrågasätta om någon säger något som man inte håller med om, då vet man att det går, säger hon. 

En lokalförening som Växjö FN-förening är en perfekt plats för att kunna påverka sin vardag, fortsätter hon. 

– Det finns en möjlighet i föreningen att göra något konkret. Som ung bjuds man ofta in till att närvara och diskutera men ingen följer upp det som sägs. I en lokalförening kan vi göra saker som får effekt direkt, de diskussioner vi håller är verkligen inte meningslösa. Vi vågar påverka, säger hon. 

Många studerande

Många av dem som är engagerade inom föreningen är studenter och alla tio personer som sitter i styrelsen studerar vid sidan av föreningsuppdraget. Emma tror att det kan finnas stora fördelar med att vara en förening med många unga. 

– Vi är väldigt aktiva och glada som personer. Vi är vana vid projekt och eget ansvar, man måste nog vara det som student.  

Samtidigt vill hon ifrågasätta den skiljelinje som görs mellan unga och äldre och deras åsikter. Hon menar att mindre fokus ska riktas mot att leta olikheter och att man inte ska stirra sig blind på åldersskillnader. Som aktiv träffar hon folk i alla åldrar och hon märker att man har något gemensamt med alla.  

– Vi är en förening för hela Växjö. Det är viktigt att visa sig ute på stan och där vi träffar andra. Ju fler, desto bättre, det har jag försökt ta med mig och också sprida i gruppen, säger hon. 

Eric Cornefjord
Praktikant på Världshorisont våren 2023

——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2/2023).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer