Frågan om att föra statistik baserat på olika samhällsgrupper är omdiskuterad. Sverige har hittills valt att avstå från sådan så kallad jämlikhetsdata. Foto: Wylly Suhendra/Unsplash
21 mars, 2024 / Världshorisont

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Jämlikhetsdata innebär insamling av statistik för att kartlägga och förstå ojämlikheter mellan grupper i samhället. Syftet är att möjliggöra riktade åtgärder för att motverka diskriminering och främja inkludering, rättvisa och jämlikhet.

Bild på forskaren Sayaka Osanami Törngren.
Sayaka Osanami Törngren. Foto: Malmö universitet.

Sayaka Osanami Törngren är forskare och docent i internationell migration och etniska relationer vid Malmö universitet. Hon anser att jämlikhetsdata behövs för att göra Sverige mer jämlikt.

– Vill man förstå var diskriminering sker, vilka ojämlikheter som finns och på vilka grunder samt jobba med aktiva åtgärder måste man ha statistik, säger hon.

Sju diskrimineringsgrunder

Den svenska diskrimineringslagen definierar sju diskrimineringsgrunder: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Bortsett från juridiskt kön och födelseland finns i dag ingen utförlig statistik gällande någon av dem. Det är därför svårt att mäta var och hur diskriminering sker i det svenska samhället, menar Sayaka Osanami Törngren.

– Själva datan i sig kommer inte minska diskriminering men med hjälp av den kan man kartlägga skillnader i organisationer och i samhället och utifrån det utforma lösningar.

Enligt Diskrimineringsombudsmannens (DO) rapport om förekomsten av diskriminering i Sverige 2023 saknas underlag om utbredningen av diskriminering i samhället. Jämlikhetsdata anges som en möjlig lösning på problemet. Samtidigt betonas vikten av att insamling och användning av data sker korrekt och att anonymitet, självidentifikation och frivillighet tillämpas.

Ämnet togs upp vid en interpellationsdebatt i riksdagen i januari 2023. Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) argumenterade då att frågan är komplex och att jämlikhetsdata medför stora risker men att Sveriges regering arbetar med flera andra åtgärder för att motverka diskriminering.

Granskas av FN

Samtliga länder som har anslutit sig till FN:s konvention mot rasdiskriminering, CERD, granskas regelbundet av en oberoende expertkommitté. Regeringens senaste rapport till kommittén publicerades i januari 2023 men granskningen av Sverige har skjutits upp flera gånger och ska enligt uppgift genomföras först 2025.

I tidigare granskningar har CERD-kommittén kritiserat Sverige för bristen på statistik över diskriminering. Regeringens rapport från 2023 nämner inte jämlikhetsdata. Däremot tas frågan upp i flera alternativa rapporter, däribland en kommande rapport som samordnats av Svenska FN-förbundet. I den rekommenderas utökad data över hur rasism bidrar till ojämlik hälso- och sjukvård och insamling av information om situationen för migranter i Sverige utifrån aspekter som nationalitet, etnicitet, funktionshinder, kön och ålder.

Även Afrosvenskarnas riksorganisation har lämnat in en alternativ rapport som innehåller rekommendationer gällande införandet av jämlikhetsdata. Organisationen menar att breddad datainsamling behövs för att identifiera och minska skillnader i hur olika grupper behandlas i samhället, speciellt mot bakgrund av rasism.

Data kan missbrukas

Röster som är kritiska till jämlikhetsdata och oroliga för att informationen ska missbrukas hörs också i debatten. Sayaka Osanama Törngren betonar att tydlig struktur i datainsamling och analys är grundläggande både för att undvika att data används felaktigt och för att säkra metodens effektivitet.

– Jag får ofta höra att det kan stigmatisera utsatta grupper men om man inte har klara data kan man inte vidta specifika åtgärder för att lösa problemen. Stigmatisering finns redan – att lägga locket på löser inget, menar hon.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer