fbpx
Inför FN:s högnivåmöte om hållbar utveckling lanserar Svenska FN-förbundet, LSU och UD en rapport om unga och Agenda 2030.
6 juli, 2021 / Pressmeddelanden

Klimatfrågan viktigast för ungdomar

Inför FN:s högnivåmöte om hållbar utveckling den 6-15 juli lanserar Svenska FN-förbundet tillsammans med LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer och Utrikesdepartementet en rapport där 872 unga har svarat på vilken fråga de tycker är viktigast i Agenda 2030. Ungdomarnas svar ligger till grund för Sveriges rapportering till högnivåmötet i New York.

FN:s högnivåforum för hållbar utveckling HLPF övervakar det globala arbetet med att uppfylla löftena i utvecklingsplanen Agenda 2030 med de 17 globala målen. Inför årets högnivåforum presenterar Svenska FN-förbundet, LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer och Utrikesdepartementet en undersökning som visar att unga tycker att klimatförändringarna är den viktigaste frågan. 82 procent har svarat att världens länder måste prioritera frågan mer för en hållbar värld. Miljö och klimat återkommer också som den fråga som unga väljer som sin hjärtefråga. 70 procent har den som sin främsta fråga.

– Sveriges unga tycker att frågan om klimatförändringar är den viktigaste för världens länder att hantera. Undersökningen visar också att de lägger ansvaret på frågorna hos världens regeringar, FN och EU. Därför har det varit angeläget att samla ungas röster och skicka till världens länder inför samtalen under högnivåforumet, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Agenda 2030 antogs 2015 och avser de 17 globala målen och dess 169 delmål och 230 indikatorer som är integrerade och odelbara. Syftet med Agenda 2030 är att ena och balansera ekonomisk, social och miljömässig utveckling på ett hållbart och rättvist sätt med mål att utrota fattigdom, bekämpa klimatförändringar och säkerställa en fredlig och inkluderande värld.

Bland deltagarna i den svenska delegationen till HLPF finns Elias Aspudd, ung medlem i Svenska FN-förbundet samt styrelseledamot i Plan International Sverige, som arbetat med de ungdomskonsultationer som föregått högnivåmötet.

Om FN:s högnivåforum (HLPF, High-level political forum):
FN:s högnivåforum inom ramen för Agenda 2030 är en central mötesplats för uppföljningen och utvärderingen av Agenda 2030. Forumet äger rum varje år hos FN och ger möjlighet för FN:s medlemsländer att samtala om och utveckla arbetet kring Agenda 2030.

Om undersökningen:
872 personer svarade på enkäten varav 676 är kvinnor, 189 män, 13 icke-binära och sju övriga. 25 procent läste på gymnasiet, 40 procent studerade på högskola eller universitet, 25 procent arbetade, några var arbetssökande och några var elever på högstadiet.

Läs rapporten i sin helhet här.

För intervju med Annelie Börjesson och Elias Aspudd kontakta Malin Åberg Aas, senior rådgivare för hållbar utveckling, på telefon 076-209 08 26.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer