fbpx
Inför FN:s högnivåmöte om hållbar utveckling lanserar Svenska FN-förbundet, LSU och UD en rapport om unga och Agenda 2030.
6 juli, 2021 / Pressmeddelanden

Klimatfrågan viktigast för ungdomar

Inför FN:s högnivåmöte om hållbar utveckling den 6-15 juli lanserar Svenska FN-förbundet tillsammans med LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer och Utrikesdepartementet en rapport där 872 unga har svarat på vilken fråga de tycker är viktigast i Agenda 2030. Ungdomarnas svar ligger till grund för Sveriges rapportering till högnivåmötet i New York.

FN:s högnivåforum för hållbar utveckling HLPF övervakar det globala arbetet med att uppfylla löftena i utvecklingsplanen Agenda 2030 med de 17 globala målen. Inför årets högnivåforum presenterar Svenska FN-förbundet, LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer och Utrikesdepartementet en undersökning som visar att unga tycker att klimatförändringarna är den viktigaste frågan. 82 procent har svarat att världens länder måste prioritera frågan mer för en hållbar värld. Miljö och klimat återkommer också som den fråga som unga väljer som sin hjärtefråga. 70 procent har den som sin främsta fråga.

– Sveriges unga tycker att frågan om klimatförändringar är den viktigaste för världens länder att hantera. Undersökningen visar också att de lägger ansvaret på frågorna hos världens regeringar, FN och EU. Därför har det varit angeläget att samla ungas röster och skicka till världens länder inför samtalen under högnivåforumet, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Agenda 2030 antogs 2015 och avser de 17 globala målen och dess 169 delmål och 230 indikatorer som är integrerade och odelbara. Syftet med Agenda 2030 är att ena och balansera ekonomisk, social och miljömässig utveckling på ett hållbart och rättvist sätt med mål att utrota fattigdom, bekämpa klimatförändringar och säkerställa en fredlig och inkluderande värld.

Bland deltagarna i den svenska delegationen till HLPF finns Elias Aspudd, ung medlem i Svenska FN-förbundet samt styrelseledamot i Plan International Sverige, som arbetat med de ungdomskonsultationer som föregått högnivåmötet.

Om FN:s högnivåforum (HLPF, High-level political forum):
FN:s högnivåforum inom ramen för Agenda 2030 är en central mötesplats för uppföljningen och utvärderingen av Agenda 2030. Forumet äger rum varje år hos FN och ger möjlighet för FN:s medlemsländer att samtala om och utveckla arbetet kring Agenda 2030.

Om undersökningen:
872 personer svarade på enkäten varav 676 är kvinnor, 189 män, 13 icke-binära och sju övriga. 25 procent läste på gymnasiet, 40 procent studerade på högskola eller universitet, 25 procent arbetade, några var arbetssökande och några var elever på högstadiet.

Läs rapporten i sin helhet här.

För intervju med Annelie Börjesson och Elias Aspudd kontakta Malin Åberg Aas, senior rådgivare för hållbar utveckling, på telefon 076-209 08 26.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer