Svenska FN-förbundet arrangerar två seminarier vid MR-dagarna den 9-10 november på Svenska mässan i Göteborg.
Hur oberoende blir en svensk MR-institution?
Måndag 9 november kl 15.00-16.00
Talare: Per Olsson, statssekreterare Kulturdepartementet, Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet, Elisabeth Abiri, Emerga, Morten Kjaerum, Raoul Wallenberginstitutet, Thomas Hammarberg, ordförande Kommissionen mot Antiziganism
Moderator: Linda Nordin, generalsekreterare Svenska FN-förbundet
Plats: G2
Efter mer än 20 år av uppmaningar från FN har Sverige accepterat MR-rådets senaste rekommendationer om att inrätta ett organ som på ett oberoende sätt granskar efterlevnaden av internationella MR-konventioner. Det är en seger för det samlade MR-arbetet i Sverige, men flera frågetecken kvarstår. Regeringen måste säkerställa att en sådan institution verkligen får tydliga direktiv, ett uttalat ansvarsområde och en oberoende roll gentemot sina uppdragsgivare.
Under seminariet lyfter vi frågan om hur en svensk MR-myndighet bör utformas för att konkret bidra till att förverkliga människors rättigheter. Bland de inbjudna talarna finns beslutsfattare, forskare och NGO-representanter.
Rasism i Sverige – vad säger FN?
Tisdag 10 november kl 13.00-14.00
Talare: Aleksander Gabelic,ordförande Svenska FN-förbundet, Daniel Godman, chef Stockholmspolisens hatbrottsgrupp, Heidi Pikkarainen, huvudsekreterare Kommissionen mot Antiziganism, Samson Beshir, Afrosvenskarnas Riksförbund, Sarah Delshad, Muslimska Feminister
Moderator: Linda Nordin
Plats: G2
FN:s konvention mot rasism från 1965 inleds med en tydlig definition av begreppet rasism och uppmanar staterna att med alla medel bekämpa rasistiska yttringar. Men klarar Sverige att leva upp till konventionens krav? Strukturell rasism, hatbrott, antisemitism, islamofobi, antiziganism, afrofobi är några exempel på områden där FN riktar skarp kritik mot Sverige och kräver att regeringens arbete förbättras. Hur kan detta ske på bästa sätt?
Anmäl dig till MR-dagarna på www.mrdagarna.nu!
28 mars, 2025 / Pressmeddelanden
I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.
Läs mer28 mars, 2025 / Nyheter
Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!
27 mars, 2025 / Nyheter
Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.
Läs mer27 mars, 2025 / Nyheter
Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.
Läs mer12 mars, 2025 / Nyheter
Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.
10 mars, 2025 / Nyheter
Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.
06 mars, 2025 / Nyheter
FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.
Läs mer28 februari, 2025 / Nyheter
När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.
Läs mer27 februari, 2025 / Nyheter
De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.
Läs mer