fbpx
Koll & kommentar
31 oktober, 2024 /

”Inget alternativ till UNRWA”, säger enigt säkerhetsråd

Den 30 oktober utfärdade FN:s säkerhetsråd en kraftfull varning för alla försök att avveckla eller begränsa verksamheten och mandatet för FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA. Det skedde efter att Israel den 28 oktober antog en lag som förbjuder organisationens arbete inom sina gränser.

I ett enhälligt uttalande uttrycker de 15 medlemsländerna, inklusive USA, djup oro över den nya lagstiftningen som träder i kraft om 90 dagar och som har mött internationella fördömanden.

UNRWA har omkring 30 000 anställda och verkar inte bara i Gaza och på den av Israel ockuperade Västbanken, utan även i Jordanien, Libanon och Syrien, där stora grupper av palestinska flyktingar lever. Genom åren har UNRWA utvecklats till det största FN-organet i Gaza och en central aktör för humanitära insatser.

Sedan Hamas terrorattack och starten på Israels svarskrig har UNRWA distribuerat matpaket till nästan 1,9 miljoner människor och genomfört närmare sex miljoner medicinska konsultationer. Organisationen ansvarar också för viktig infrastruktur som medicinska kliniker, utbildningscentra och över 300 grundskolor.

Det internationella samfundet, inklusive FN:s säkerhetsråd, FN:s generalsekreterare och flera andra centrala FN-organ och -företrädare, betonar att det inte finns något alternativ till UNRWA.

Läs hela på press.un.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Israels beslut att förbjuda UNRWA:s verksamhet är inte bara ett brott mot internationell humanitär rätt. Det strider också mot grundprinciperna i FN-stadgan vars inledning formulerar FN-medlemmarnas kollektiva ansvar att ”rädda kommande släktled undan krigets gissel”. Det påminner om vikten av att skydda de mest sårbara, inklusive de palestinska flyktingar som är beroende av UNRWA:s stöd, och att respektera krigets lagar.

Två dagar innan Israels beslut varnade Joyce Msuya, tillförordnad biträdande generalsekreterare för humanitära frågor och FN koordinator för nödhjälp, för att hela befolkningen i norra Gaza riskerar att dö. Hon krävde omedelbart stopp för den ”uppenbara nonchalansen mot grundläggande mänsklighet och krigets lagar” från de israeliska styrkorna. WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus beskriver situationen som ”katastrofal”. Också andra humanitära FN-organisationer, bland dem Världslivsmedelsprogrammet WFP, har larmat om svårigheter att få tillträde till den utsatta palestinska civilbefolkningen.

Mot bakgrund av de svåra motsättningar som råder dels mellan parterna i Mellanösternkonflikten, dels mellan flera länder i FN:s säkerhetsråd, är det välkommet att rådet har samlat sig till ett enigt och kraftfullt uttalande till stöd för UNRWA:s arbete.

Israel måste upphöra med sina attacker på FN:s humanitära och fredsfrämjande arbete i regionen och, i likhet med övriga parter i konflikten, följa FN:s uppmaningar, samarbeta med världsorganisationen och hitta vägar att få ett slut på kriget.

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer