Foto: UN Photo/Mitsugu Kishida.
6 augusti, 2019 / Blogg

Minns Hiroshima och säg ja till kärnvapenförbudet

— Kom ihåg Pearl Harbor! fräser den äldre amerikanske herren i skrikig skjorta.

Hans ilska är riktad mot mig och mina punkkompisar som uppmärksammar årsdagen av atombombningen av den japanska staden Hiroshima mot andra världskrigets slut. Året är 1985 och det kalla kriget är fortsatt kallt. Den som tror att vi var säkra under 80-talets terrorbalans kan gärna läsa författaren och historikern Peter Englunds krönika här.

Nu blev dock lyckligtvis slutet på kalla kriget just lyckligt och den 8 december 1987 undertecknade presidenterna Reagan och Gorbatjov INF-avtalet, som satte stopp för de farliga medeldistanskärnvapnen som åren tidigare placerats ut i Europa. I dagarna har detta avtal nu upphört att gälla. Presidenterna Trump och Putin meddelade i nämnd ordning i vintras att de lämnar avtalet och nu är uppsägningstiden passerad. Vi har fått ännu ett illavarslande tecken om vart vi är på väg. Inom ett par år löper också det s k START-avtalet mellan USA och Ryssland ut och därmed är den rustningskontroll som byggdes upp efter kalla krigets slut avvecklad.

Den sjätte och nionde augusti uppmärksammas åter årsdagen atombombningen av Hiroshima och Nagasaki. Till de äldre herrar som, numera i kommentarsfält på sociala medier, kommer att fräsa ”kom ihåg Pearl Harbor!” behöver vi alla säga att Japans bombning av Pearl Harbor, hur fruktansvärd den än var, faktiskt ändå inte är jämförbar med atombombningar. Kärnvapen är vapen vars humanitära konsekvenser för civilbefolkningen är så extrema att vi måste få dem totalförbjudna.

I juli meddelade regeringen att den i nuläget inte tänker stödja en svensk anslutning till FN:s kärnvapenförbud TPNW. Det är ett dåligt beslut som dock innehåller den lilla öppningen att det kan omprövas om vi inte nästa vår får se nya åtaganden om nedrustning från kärnvapenstaternas sida. Vi är många som kommer att bevaka att den omprövningen görs, för tyvärr finns få tecken på att Trump och Putin kommer att dra frågan åt rätt håll åt oss.

Till dess: minns gärna Hiroshima och Nagasaki. Du kan uppmärksamma dagen på din egen kammare genom att lyssna på en av de överlevande, Setsuko Thurlow, på YouTube. Sedan kan du läsa om samma kvinnas reaktion på den svenska regeringens linje. Slutligen kan du själv agera genom att signera FN-förbundets namninsamling Nej till kärnvapen.

Jens Petersson
Senior rådgivare i freds-, säkerhets- och nedrustningsfrågor på Svenska FN-förbundet 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer