fbpx
Vår praktikant Orfeas i intervju med Imani Habitu på Policy Forum i Tanzania. Foto: Adelaide Mkwawa
15 maj, 2020 / Blogg

Fokus på familjeplanering undermineras av coronapandemin

Det är ingen nyhet att de senaste månaderna har inneburit en digital omställning för att vi ska kunna fortsätta arbeta under den pågående coronapandemin. Det har även inkluderat mig, som numera fortsätter min fältpraktik på distans från min hemort i vårvädrets Sverige, istället för i tropiska Tanzania. Sedan coronapandemin bröt ut har jag funderat över hur familjer hanterar krisen och hur pandemin påverkar dem. Innan jag återvände till Sverige träffade jag familjen Mkwawa, som består av fyra generationer kvinnor och som jag lärde känna när jag bodde i Tanzania. De berättade för mig varför familjen är så viktig för dem, framförallt i tider som präglas av ovisshet och orolighet.

Adelaide Mkwawa är 23 år gammal och den näst yngsta generationen av kvinnorna i familjen Mkwawa. ”Det är familjerna och specifikt föräldrarna som får bemöta och hantera kriser i form av att skydda sina familjemedlemmar från skada, ta hand om skolbarnen och samtidigt fortsätta sina arbetsuppgifter”, berättade Adelaide för mig när hon satt med sin familj hemma vid matbordet.

Jag tänker på familjen Mkwawa när jag idag tillsammans med Svenska och Tanzaniska FN-förbunden uppmärksammar att det är FN:s internationella familjedag. En dag som firas för att vi sedan 52 år tillbaka fick familjeplanering som en mänsklig rättighet. Under den internationella konferensen i Kairo år 1994 fastslogs att alla par och individer har en grundläggande rättighet att fritt bestämma hur många barn de vill ha vid vilken tidpunkt, och att de har rätt till information, utbildning och möjligheten att familjeplanera.

Men hur ser det ut i Tanzania och hur påverkar coronapandemin familjeplanering och kvinnors rätt att välja att bli föräldrar?

Innan min hemresa hann jag även prata med Imani Habitu på Policy Forum i Tanzania. Hon jobbar som Gender Focal Point och är själv mamma. Av nyfikenhet ringde jag henne från Sverige för att ställa några extra frågor om hennes syn på hur coronapandemin påverkat familjer i Tanzania. Hon berättar att coronaviruset har på olika sätt påverkat oss alla, men framförallt kvinnor och barn. ”Precis som i många andra länder så slår pandemin hårdast mot hälsosektorn vilket i sin tur påverkar familjeplanering”, säger Imani Habitu.

Hon fortsätter berätta att det finns exempel på kvinnor som avstår från att besöka hälsovårdsanläggningar på grund av rädsla för exponering av coronaviruset, vilket går även att läsa i en rapport av UNFPA. ”Behandling av personer som fått viruset har dessutom fått fokus och resurser från mödraklinikerna, vilket riskerar att underminera kvinnors möjlighet att få hjälp under födseln eller avbryta en graviditet”, avslutar Imani.

Efter intervjun kunde jag inte låta bli att tänka på Adelaides tidigare ord om hur viktig hennes familj är för henne. Det fick mig att tänka på hur viktig min egen familj också är för mig. Det jag har kommit till insikt om är att oavsett kultur och plats så har familjen en otroligt viktig social funktion i samhället. Det är oftast familjens betydelse som återspeglas i den nationella offentliga politiken, som barnbidrag och föräldraledighet, i syfte att förbättra levnadsstandarden för framtida generationer. Familjer och den nationella politiken spelar därför en viktig roll i nationella ansträngningar för att uppnå målen för hållbar utveckling.

Orfeas Georgakakis Paulsson
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer