fbpx
Finansiella förutsättningar avgör i nuläget vem som kan praktisera på FN, något som kritiseras från flera håll. På bilden hälsar FN:s tidigare generalsekreterare Ban ki-moon på praktikanter i FN-högkvarteret. Foto: UN Photo/Rick Bajornas
28 mars, 2024 / Världshorisont

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Inom FN-systemet finns praktikplatser över hela världen. Praktiken medför kostnader för resor, visumansökan, boende och mat men de flesta praktikplatser är helt obetalda och praktikanterna måste själva täcka sina kostnader. Vem som faktiskt kan praktisera på FN är därför helt beroende av finansiella förutsättningar, något som har kritiserats under senare år.

Diskussionen har bidragit till att frågan tas upp i Youth2030, en systemövergripande strategi för utveckling av FN:s arbete för och med unga. En arbetsgrupp för att förbättra FN:s praktikprogram har arbetat med frågan och genomförde 2021 en granskning med avstamp i en rapport från Joint Inspection Unit (JIU) – FN:s enhet för utredningar och utvärderingar för att förbättra FN-systemet.

Enligt JIU bör FN-organisationerna förse praktikanterna med tillgång till resurser som ska täcka deras levnadskostnader. Arbetsgruppens granskning visar att endast 30 procent av de undersökta enheterna levde upp till detta.

Skapar hinder

Oscar Molander, Sveriges ungdomsrepresentant i FN 2022–23, ser allvarligt på att ekonomiska förutsättningar påverkar vem som kan praktisera inom FN.

– Det skapar hinder för mångfald och bredare representation bland unga som söker sig till FN. Flera FN-organ säger att unga ses som en prioriterad grupp men då måste de också bistå unga och sänka trösklarna för att de ska kunna engagera sig, säger han.

Frågan om mångfald och inkludering vid tillsättandet av praktikplatser påverkar i förlängningen hela FN-systemet, fortsätter Molander. En praktikplats är ofta ett första steg in på arbetsmarknaden och ökar chanserna att senare få jobb inom organisationen.

– Om de som gör praktik inte speglar mångfald kommer det högst troligt leda till att de som sedan anställs inte heller gör det.

Han menar att mångfald och inkludering bör prioriteras i praktikprogrammen för att skapa ett bättre och pålitligare FN.

– Vi tappar så mycket kunskap och perspektiv om vi inte har en global representation. FN jobbar med globala frågor och då måste också representationen vara global, avslutar Oscar Molander.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer