fbpx
Sju av tio svenskar tycker att Sverige ska ha en aktiv och pådrivande roll i FN, visar en ny undersökning. Foto: iStock/georgeclerk
1 mars, 2024 / Världshorisont

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Ett utmärkande resultat i Svenska FN-förbundets senaste opinionsundersökning om svenskarnas syn på FN är att drygt sju av tio anser att Sverige som FN-medlem ska ha en aktiv och pådrivande roll. Vidare svarade 44 procent, precis som förra året, att de har ett stort förtroende för hur FN sköter sitt arbete.

– Det är ett resultat av att det finns ett brett intresse, kunskap och engagemang för FN hos stora delar av svenska folket, säger Pekka Johansson, pressekreterare på FN-förbundet.

Stödet gör det enklare att övertyga politiker och beslutsfattare om att Sverige ska fortsätta vara aktivt i FN, menar han. Men trots det starka stödet behöver både frivilliga organisationer och FN självt mer resurser.

– Om FN får tillräckligt med resurser kan FN också motsvara de höga förväntningar som ställs på världsorganisationen.

Oroliga tider

Under samtliga fyra år som undersökningen har gjorts har det funnit ett starkt förtroende för FN. Dock har den grupp som anger att den har förtroende för hur FN sköter sitt arbete minskat med 10 procentenheter sedan 2020. Pekka Johansson tror att en anledning kan vara de oroliga tiderna.

– Det är ingen särskilt stor förändring under de här fyra åren, trots som sagt att många känner en berättigad oro för omvärldsutvecklingen.

Det är viktigt att visa på goda resultat av FN-samarbetet, fortsätter Pekka Johansson.

– Trots de motsättningar som man ofta läser och hör om kommer FN ändå samman och fattar viktiga beslut. Under 2023 fattade man till exempel beslut om havsmiljön och plastavfall som skräpar ner i vår natur.

– Bara det faktum att FN och dess olika organisationer finns är en viktig förutsättning för att allsidiga internationella samarbeten ska kunna bedrivas under ordnade former, fortsätter han.

Regeringen har ett huvudansvar när det gäller att tillskjuta de resurser som FN behöver för att kunna utföra sitt arbete, menar Pekka Johansson.

– Sverige är fortfarande en av de stora bidragsgivarna men det finns också oroväckande signaler som neddragningar till vissa FN-organisationer, till exempel sådana som jobbar för flickors och kvinnors rättigheter.

Minskade resurser

Minskade resurser gör det svårare för FN att motverka den globala utvecklingen där flickor och kvinnors rättigheter har tryckts tillbaka under en rad år, säger Pekka Johansson.

– I den typen av frågor är FN:s arbete väldigt centralt och länderna, inklusive Sverige, måste fortsätta finansiera det.

71 procent av de svarande anser även att ännu mer samarbete mellan olika nationer behövs.

– Det är ytterligare ett tecken på ett massivt stöd för globalt samarbete hos befolkningen och på att människor inser att bara gemensamt arbete kan motverka de gränsöverskridande problem som vi har, avslutar Pekka Johansson.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer