5 frågor till C-kursdeltagaren Emil

Emil Johansson deltog i 2018 års C-kurs i Genève med FN-förbundet. Här berättar han mer om resan.

Emil Johansson

Berätta om C-kursen i Genève! Hur var upplägget och vad innehöll den?

Kort sagt får man under ett par fullspäckade dagar en direktkontakt med FN:s arbete och de anställda. De skyhöga förväntningar man redan har inför FN-förbundets C-kurs i Genève överträffas, det kan jag garantera. Med sig har man också ett nyfiket gäng med allt från studerande och lärare till människor från varierande delar av arbetslivet. Man komplettera varandra och får en specifik tillgång till flera brett omfattande diskussioner.

Informativa, intensiva och känslomässig dagar omsätts i nya berikande kunskaper och perspektiv. Alla dagar ser helt olika ut. En dag gick vi omkring i FN-palatset för att få se alla inspirerande och historiskt avgörande mötesrum, till att timmen efter sitta och diskutera direkt med en chef för ett FN-organ. UNICEF, UNHCR och WHO är bara några av de tretton FN-organ och kontor som vi fick bekanta oss med.

Sen tillkommer det så mycket mer än vad kursprogrammet utlovar. En mycket minnesvärd situation jag kommer att bära med mig är något som inte alls var inplanerat. På väg till WHO:s huvudbyggnad möttes vi av en stor aktivitet. Världens första globala konferens om luftföroreningar och hälsa pågick, och jag var närvarande och såg på från första parkett. Att få insikt i en FN-reporters arbete var en annan fängslande aspekt, såväl som den svenska representationens arbete. Ett annat notabelt exempel var föreläsningen i det rum som byggdes specifikt för diskussionerna om Syrienkriget.

Vad lockade dig att söka till kursen?

Utloppet för mitt intresse för FN började för omkring ett år sedan. Under mitt sabbatsår efter studenten kände jag mig vilsen och fladdrig. Som att jag bara trampade i sanden. Det fanns inget som min drivkraft och ambition mynnade ut i. Det tror jag många ungdomar kan känna igen sig själva i. Jag behövde integrera drivet och ta mina drömmar på allvar. FN-förbundets fördjupande kurser om FN-arbetet blev det första steget som fick mig på banan igen. Därför var kursen i FN:s högkvarter i Genève en självklarhet för mig.

Vad fick du ut av den?

För mig har dagarna i Genève gett mig precis det jag sökt efter. Inspirationen, motivationen och mersmaken för att ta mig vidare.

Vem rekommenderar du kursen för?

Unga människor! C-kursen är väldigt inspirationsfylld. Den ger mycket, och kan ha stor betydelse för hur man möjligtvis vill forma sin framtid. En komplett och samtidigt omfattade studieresa till FN:s centrum kan man bara inte missa. Tveka inte.

Hur har din bild av FN:s arbete påverkats av kursen?

Världsläget idag är så otroligt komplext. Miljontals människor på flykt, väpnade konflikter, fattigdom och ett klimat i extrem förändring. Som ensam människa känner man sig liten och otillräcklig. Men att höra de passionerade eldsjälar som arbetar för FN, som drivs av en kunskap och vilja att förbättra och förebygga, möjliggör tankar om att människor tillsammans kan verka för skillnad och hållbara lösningar för att förändra världen till det bättre.

Är du nyfiken på våra ABC-kurser? Håll koll i kalendern!