fbpx

5 frågor till C-kursdeltagaren Caroline

Caroline Palmlind, ordförande för Halmstads FN-förening, deltog på 2017 års C-kurs i Genève med FN-förbundet. Här berättar hon mer om resan!

 

Berätta om C-kursen i Genève! Hur var upplägget och vad innehöll den?

Kursen var helt fantastisk! Vi fick träffa massor av människor som jobbar på olika FN-organ varje dag. Varje dag var planerad så att vi skulle få ut så mycket som möjligt av resan, både av att träffa FN-personalen och för att fånga upp FN-andan. På möten med FN-organen berättade de om vad just de arbetar med och gör för världens utveckling. Vi fick en inblick i hur det är att jobba inom FN och chansen att ställa frågor om deras arbete och jobb, vilket var oerhört inspirerande!

 

Vad fick du ut av kursen?

Det jag främst tar med mig är realisationen att det är mänskliga rättigheter som jag ska vidareutbilda mig inom på masternivå. Men på lång sikt insikten att det inte alls är en omöjlighet att jag själv någon dag kan arbeta med FN-frågor på ett sätt där man ser att man gör skillnad direkt. Detta är ett drömjobb för mig. Kursen motsvarade verkligen mina förväntningar!

 

Finns det något särskilt intryck du vill dela med dig av?

Det mest speciella intrycket jag fick under kursen var att allt arbete spelar roll. Vårt lokala arbete i städer i Sverige gör skillnad för de människor som lever i länder där det råder kris. Genom att uppmärksamma människor på det sätt vi gör, gör vi det möjligt för andra FN-arbetare att genomföra insatser som räddar liv. Jag fick konkret se hur ideellt engagemang gör skillnad, vilket annars kan vara svårt att se.

 

Har din bild av FN:s arbete påverkats av kursen?

Min bild av FN, likt många andras, var de byråkratiska organisationsstrukturerna. Men detta förändrades under kursen. Trots dessa strukturer fungerar FN-systemet som en organisk verksamhet – alla olika delar med alla dessa inriktningar behövs för att tillsammans driva arbetet framåt och möjliggör att vi faktiskt kan göra skillnad. Vi kan rädda liv. Och vi kan förändra världen. Detta är möjligt genom att arbeta tillsammans.

 

Du är ordförande i Halmstads FN-förening, vill du berätta om ert lokala arbete?

I Halmstad arbetar vi just nu med ett projekt som vi kallar för FN-café. Det är ett ställe där olika människor kan samlas en gång i månaden för att fika och diskutera viktiga frågor för världens utveckling i en FN-anda. Flertalet av de besök som vi gjorde under kursen gav mig inspiration till vårt nästa café, med tema skyldighet att skydda!

 

Är du nyfiken på våra ABC-kurser? Håll koll i kalendern!