Hur skriver du en vinnarlåt?

Anna BergendahlTIPS FRÅN ANNA BERGENDAHL – JURYORDFÖRANDE 

Tema
En bra sak kan vara att välja ett tema som engagerar en. I det här fallet är ju låttemat jämställdhet. Hur ser du på jämställdhet? Hur påverkar skillnader mellan män och kvinnor dig? Har du upplevt diskriminering? Hur ser du på samhällets/politikens roll för jämställdhet? Hur ser du på jämställdhet globalt? Svenska FN-förbundets arbete för jämställdhet globalt handlar om mer grundläggande rättigheter, såsom rätten till skola, rätten till sin egen kropp och rätten att få välja vem man vill leva med. Har vi liknande problem i Sverige?

Känsla/melodi
Vad är det i dina favoritlåtar som får dig att tycka om dem? Jag använder ofta referenser för känsla och sound när jag skriver musik. I princip alla ackordsvändor är redan använda, och de vanligaste poplåtarna bygger på samma fyra ackord. Hur kan du inspireras av det klassiska sättet att bygga låtar på, men ändå skapa något nytt?

Sång
Prova olika sätt att sjunga låten på. Vilket sätt att sjunga förmedlar bäst låtens budskap? Ibland kan sångljudet helt förändras av att sätta sig ned istället för att stå upp, eller vice versa. Prova dig fram! När får du bäst känsla?

Produktion
En bra låt är en bra låt, även om det bara är exempelvis gitarr och sång. Om låten griper dag i lyssnaren kommer den att göra det även med en enkel produktion. Om du är intresserad av att producera är det bara att köra på. Om du blir vinnaren och vill ha hjälp med produktionen kan du försöka att själv visualisera dig ljudbilden och skriva ned vad du har för tankar kring hur det ska låta. Vilka instrument hör du? Vilken genre kan låten tänkas tillhöra? Hur vill du att sångljudet ska vara?

 

Panetoz – Dansa Pausa