Stenungsund, Tjörn och Orust FN-förening

A single Drop of Water

En enda droppe vatten!

Ett webbinarium om Agenda 2030 och ett inspirerande exempel på vattenhantering i nordöstra Brasilien

Medverkande bl.a. Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare vid FN:s utvecklingsprogram (UNDP)

Livesändning

Onsdagen 23 september 2020 kl. 15.00-16.30

Klicka på denna länk för att se sändningen i efterhand

Arrangör: Stenungsund, Tjörn och Orust (STO) FN-förening i samarbete med Bento50 och Afrika Select

Maila kontakt@stofn.org för frågor och intresseanmälan. Mer information om hur man kan ansluta till webbinariet kommer att delas här och mailas ut till anmälda så småningom.

För mer information om webbinariets programpunkter, läs här

For information in English, read here.

1 miljon regnvattencisterner

Det pågår en spännande förvandling i nordöstra Brasilien som år efter år drabbats av allvarlig torka och ökenutbredning. En avgörande insats för att skapa en hållbar framtid i regionen är projektet P1MC “Um Milhão de Cisternas” (”The One Million Water Cistern Project” / ”En miljon vattencistern-programmet.”) En miljon familjer var i behov av en egen regnvattencistern. Projektet lyckades med målsättningen, vilket gör det möjligt för familjerna att bo på landsbygden och vid sin odlingsmark.

Detta framgångsrika initiativ är ett samspel mellan innovativ teknik, social gemenskap, samt lokalt och internationellt samarbete som i grunden förändrat människors liv och villkor på den brasilianska landsbygden.

Vattenreservoarerna har radikalt minskat migrationsvågen till de stora städerna. Migrationen har skapat problem både på landsbygden och i storstadens slumområden och präglat nordöstra Brasilien, inte minst efter den omfattande torkan som inträffade under 1970- och 80-talet.

Förutom att cisternprojektet har underlättat för människor att bo kvar på sin mark, har det också skapat förutsättningar för att bygga blomstrande jordbruksföretag. Ett exempel är bröderna Montero-Lopez. Via denna länk kan du se en kort presentation (1:30 min) av deras affärsverksamhet.

I december 2019 besökte dokumentärfilmaren Simon Stanford Pernambuco-provinsen, nordöstra regionen i Brasilien, för att filma en pilot för en dokumentär om projektet. En tio minuters första version av dokumentären kommer att visas under webbinariet.

Här kan du titta på en kortversion (3 min) av filmen.

Mer än 700 gräsrotsorganisationer har samarbetat i utvecklingen och genomförandet av projektet. Webbinariet fokuserar på den framgångsrika modellen för vattenhantering i nordöstra Brasilien och hur detta arbete kan knytas till Agenda 2030 och dess olika delmål.

Agenda 2030 – 17 mål för hållbar utveckling

FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030, visar på en ambitiös men också helt nödvändig vision för vår värld. För att nå de 17 målen och 169 delmålen, som alla hänger ihop och bygger på varandra, krävs ett brett och uthålligt engagemang från hela samhället. Politik, näringsliv och civilsamhälle behöver samverka, såväl globalt som lokalt. Arbetet med regnvattencisterner i nordöstra Brasilien är ett konkret exempel på ett sådant engagemang, och på hur vi med relativt små resurser kan göra stor skillnad för en mer hållbar värld. Projektet berör särskilt mål 6 om rent vatten och sanitet för alla och delmål 6.3 och 6.4 om ökad återanvändning och effektiviserad vattenanvändning.

Bakgrund till projektet

FN:s COP3-möte hölls i staden Olinda i Brasilien 1999. En av de viktigaste frågorna på dagordningen var hur ökenutbredningen skulle stoppas. Under konferensen byggde lokala icke-statliga organisationer en regnvattenscistern till staden. Brasiliens miljöminister fick se cisternen och hörde talas om planen att bygga en miljon cisterner för behövande familjer i halvöknen i nordöstra delen av Brasilien. Han imponerades av arbetet och utlovade statligt stöd för projektet.

UNICEF hade genom sin närvaro på COP3-mötet en betydande inverkan på ministerns positiva respons.

Utan samarbete mellan familjer, lokala icke-statliga organisationer, internationella icke-statliga organisationer och den federala staten, skulle en miljon cisternprojektet inte ha varit den formidabla framgången det är, säger Marcelino De Souza Lima med doktorsexamen i jordbruks- och skogsbruksvetenskap.

Marcelino De Souza försvarade framgångsrikt sin doktorsavhandling i mars 2019 i ämnet internationellt samarbete, organisationer och nätverk i det civila samhället som påverkar den offentliga politiken för samexistens där det råder semi-arida villkor; lokala sammanhang och familje-lantbrukets långsiktiga hållbarhet.

Några ämnen för diskussion

– Kan denna modell överföras till andra samhällen som drabbats av torka?

– Vilken är den demokratiska och politiska betydelsen av det breda gräsrotsdeltagandet i utformningen och genomförandet av projektet?

– Finns det en betydande klimatfördel med projektet?

– Kan ett projekt som detta minska risken för framtida konflikter runt vattenbrist?

– Vilken roll kan FN spela i arbetet för en mer hållbar värld?

Deltagare:

– Ulrika Modéer, biträdande generalsekreterare vid UNDP, New York

– Henrika Thomasson, kommunikationsdirektör, Stockholm International Water Institute (SIWI)

– Martin Hedberg, meteorolog

– Marcelino De Souza Lima, doktorsexamen i jordbruks- och skogsbruksvetenskap

– Gustaf Olsson, professor emeritus och författare

– Jennie Barron, professor i jordbrukets vattenhushållning, Statens Lantbruksuniversitet, SLU

– Bengt Carlsson, ägare av Bento50 AB, volontär och finansiär av dokumentärfilmen      ”A Single Drop of Water”

– Simon Stanford, dokumentärfilmproducent, fotograf, Afrika Select

– Petter Ölmunger, ordförande för STO FN-förening och styrelseledamot Svenska FN-förbundet, värd

– Marika Griehsel, journalist, moderator

Samarbetspartner: Röda korsets folkhögskola, Skärholmen.

Övrig information:

Webbinariet kommer främst att hållas på svenska.

Interaktivt deltagande kommer att uppmuntras.

Webbinariet kommer att spelas in för framtida referens.

För ytterligare information och frågor skicka e-post till kontakt@stofn.org

eller ring Bengt Carlsson 0702 65 12 90

Länk till Facebook-event