Communityregler – Förhållningsregler för diskussioner i våra sociala medier

Utgångspunkten för dialogen i våra sociala medier är att alla har rätt till sin åsikt och att vara delaktig i diskussioner. Vårt mål är att alla ska känna sig välkomna att delta i samtalet och att diskussionerna på vår sida förs i ett trevligt tonläge. Den som inte respekterar och förhåller sig till våra regler kan få sina kommentarer borttagna eller i vissa fall även bli blockade från vårt konto.

Följande regler gäller för kommentarer på SFN:s sociala mediekanaler:
* Kommentarerna i en diskussion ska hålla sig till ämnet för posten. Frågor som rör andra ämnen tas bäst i kommentarsfältet på en relevant post eller i ett annat forum.
* Vi tillåter inte aggressiva kommentarer eller personliga påhopp, hot eller förtal eller nedvärdering av exempelvis kön, hudfärg, etnicitet eller sexualitet.
* Vi tillåter inte kommersiella budskap.
* Vi tillåter inte att någon sprider rykten eller privata uppgifter om namngivna eller på annat sätt utpekade personer.
* Vi tillåter inte filmer då vi inte kan stå för innehållet och inte har tid att se över innehållet i dem.
* Varje inlägg ska tillföra något nytt. Kommentarsfälten är en plats för dialog, de ska inte användas som en megafon för en politisk åsikt eller ideologi. Vi tar bort kommentarer som liknar spam, alltså publiceras upprepade gånger, och tillåter inte ”kampanjande”.

Om reglerna inte följs
Inlägg som bryter mot reglerna kan antingen döljas eller raderas, beroende på hur reglerna överträtts. Att radera ett inlägg görs vid grova överträdelser.
Användare som bryter våra kommenteringsregler kan komma att blockeras från sidan. I dessa fall meddelas personen via privat meddelande.
Inlägg som bryter mot lagen (exempelvis hot eller hets mot folkgrupp) kan anmälas till polisen.

Yttrandefriheten
Yttrandefriheten innebär att alla svenskar har rätt att uttrycka tankar, åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst. Dock har ingen rätt att uttrycka vad som helst, för det finns lagliga gränser och till exempel är hets mot folkgrupp och förtal är brottsligt.
Yttrandefriheten innebär inte heller att alla har rätt att uttrycka sin åsikt var som helst – det är alltså ingen rättighet att få uttrycka sig i sociala kanaler som någon annan ansvarar för. Alla har all rätt att använda sina egna kanaler att skriva, facebooka, streama eller blogga hur de vill i eget namn så länge de följer lagen.
På våra plattformar har vi valt att lägga ribban högre än vad lagen kräver eftersom vi vill ha ett trevligt samtalsklimat där alla känner sig trygga och vågar uttrycka sina synpunkter.