Vi söker fyra utlandspraktikanter!

Brinner du för hållbar utveckling och vill lära dig mer om internationellt utvecklingsarbete? Tycker du om kommunikation och vill arbeta med ungdomar? Sök vårt internationella praktikprogram! Vi söker fyra praktikanter till våra systerförbund i Armenien, Georgien och Tanzania för utresa hösten 2019.

Som praktikant blir din uppgift att genomföra olika aktiviteter med fokus på ungas deltagande. Se nedan vilka temaområden våra olika systerförbund arbetar med.

Fred, säkerhet och demokratisering: FN-förbundet i Georgien och FN-förbundet i Armenien

Globala målen: FN-förbundet i Tanzania

Praktikens omfattning

Svenska FN-förbundet erbjuder fyra unga medlemmar internationell praktik vid FN-förbunden i Armenien, Georgien och Tanzania. Praktiken inleds i juni med en förberedelseutbildning i Sverige. Fältarbetet planeras att starta i slutet på augusti och omfattar minst fyra månader ute på fält och avslutas i Sverige med ett informationsarbete under praktikens två sista månader. En viktig del av praktiken är att sprida kunskap och erfarenheter vidare till den svenska FN-rörelsen genom bland annat föreläsningar och sociala medier (både under och efter praktiken). Därför ser vi gärna att du är duktig på att kommunicera.

Fokusfrågor och arbetsområden

Som praktikant blir din uppgift att planera och genomföra olika aktiviteter med fokus på ungas deltagande. FN-förbunden i Georgien och Armenien samarbetar i ett demokratiseringsprogram med fokus på ungdomar, medan Tanzanias FN-förbund arbetar inom ett program med fokus på Agenda 2030 och FN:s globala mål för hållbar utveckling. Läs mer om vårt internationella utvecklingssamarbete här.

Praktikplatsens placering

Praktikanten kommer att vara placerad vid organisationens huvudkontor i Yerevan, Tblisi respektive Dar Es Salaam, men det kan ingå resor ut i landet. Det kommer att finnas en handledare tillgänglig ifrån systerorganisationen och en kontaktperson på Svenska FN-förbundet.

Villkor för praktiken

Svenska FN-förbundet täcker kostnader för resa, boende, försäkring, vaccinations – och visumkostnader. Du kommer även att få ett mindre belopp för levnadskostnader under fältperioden.

Vem söker vi?

 • Du är mellan 20 och 30 år
 • Du är medlem i Svenska FN-förbundet vid ansökningstiden
 • Du får inte ta emot CSN-stöd under fältpraktikperioden
 • Du har inte tidigare varit anställd hos Svenska FN-förbundet
 • Du har inte tidigare gjort praktik genom Sidas internationella praktikprogram
 • Du är svensk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd i Sverige

Meriterande

 • Akademisk utbildning eller motsvarande kunskaper inom relevant område (t.ex. utvecklingsstudier, freds- och konfliktstudier, mänskliga rättigheter, kommunikation, journalistik)
 • Ideellt engagemang inom folkrörelser eller civilsamhället
 • Erfarenhet av att arbeta med ungdomsengagemang
 • Erfarenhet av informations– och kommunikationsarbete, gärna van användare av sociala medier
 • Språkkunskaper som är relevanta för praktiken

Ansökningsprocessen

För att ansöka skickar du ett CV och personligt brev – båda på engelska – till praktik@fn.se. Märk din ansökan med vilket temaområde du är intresserad av (demokratisering/globala målen).

Sista ansökningsdatum är den 18 mars 2019.

Om du har frågor om praktiken

För mer information om praktikplatserna kontakta Mikaela Engwall på mikaela.engwall@fn.se