Malmö FN-förening

Vad vi gjort

Här hittar du föreningens olika aktiviteter från verksamhetsåret 2018–2019 i kronologisk ordning. För tidigare års aktiviteter titta i vårt arkiv.

27 januari- Climate change, local innovation and the Global Goals

Den 27e januari bjöd Malmö FN-förening in till ett samtal om klimatförändringar, lokal innovation och de globala målen på Media Evolution City. Lokala innovatörer, experter och entreprenörer delade med sig om sina idéer och erfarenheter. Närvarande var Rowan Drury från Gram Malmö, André Zandelin från Accus, Per-Johan Dahl arkitekt och forskare vid LU, Jane Olsson från SwopShop och Buddha Browett från Los Perros Urban Farming.

 

 

 

16/17 november- Kurs och konferens för modersmålslärare i persiska och dari med tema de Globala Målen

Den 16-17 november 2018 anordnade Malmö FN-förenings kassör Nahid Biglari med stöd av svenska FN-förbundet, Språkcentrum Malmö och ABF en kurs och samnordisk konferens för modersmålslärare i persiska och dari. Temat var de Globala Målen och det blev en lärorik helg med erfarenhetsutbyte, utbildning och poesi.

 

 

8e november- Vernissage Deluxe för ”Flicka” projektet

Den 8 november bjöd Nathalie, jämställdhetsansvarig, in till Vernissage Deluxe på KOL & Cocktails i centrala Malmö. Det var en vernissage utöver det vanliga med tavlor donerade utav lokala konstnärer, bland annat från den välkända kocken Anders Vendel. Försäljningen av tavlorna samt insamlingen under kvällen gick oavkortat till projekt ”Flicka”.

Genom eventet vill Nathalie uppmärksamma ett projekt som FN arbetar med, mot könsstympning och barnäktenskap i Etiopien. I många fall ses könsstympning som en förutsättning för äktenskap. FN arbetar i ett integrerat program för att stoppa dessa övergrepp på flickor. Projektet drivs i Afarregionen, där över 90 procent av alla kvinnor är könsstympade och hälften av alla kvinnor gifts bort. Att stärka flickors rättigheter är ett mycket effektivt sätt att bekämpa fattigdom och skapa utveckling.

De bjöds generöst på bubbel och pinchos under kvällen, i takt med Dj:ns härliga musik i högtalarna. De 50 första besökarna fick med sig en goodiebag hem, sammanställd av sponsorer som Malmö FN-förening, Green Queens, WDG, Aroma, Apsis, samt andra lokala aktörer.

Det blev en mycket lyckad kväll med en fem-siffrig insamling, en bättre torsdag helt enkelt med inriktning att göra världen bättre!

 

24e oktober- FN- dagen

Under FN-dagen anordnade Malmö FN-förening ett stort firande på Malmö Universitet i samarbete med olika studentorganisationer (UF Malmö, Fenix, famus, HBTQ studenter Malmö, Festmesteriet, studentkåren). Dagen började med en sopplunch med inspirerande TED Talks och fortsatte med ett informationsbord där vi höll i en quiz som försökte utmana studenternas världsbild. Dagen avslutades med paneldiskussionen ”Blir världen bättre?”. I panelen satt Hannah Stanton, verksamhetschef på TheGoals.org och ledamot i Agenda2030 Delegationen, Johan Brännmark docent i praktisk filosofi och lektor i mänskliga rättigheter vid Malmö universitet, Ludwig Bengtsson Sonesson styrelseledamot i PUSH Sverige och projektledare samt kommunikationsansvarig vid Lunds Universitets Hållbarhetsforum och slutligen Jenny Mark Ketter, chef för Region Syd på Individuella Människohjälp. Moderator var vår volontär Daniela Hooper. Paneldeltagarna diskuterade globala trender och utmaningar, hållbar utveckling och de globala målen. De delade med sin av sina åsikter kring utvecklingen i Sverige och passionerat argumenterade för individens roll i att göra världen bättre.

 

19e september- Föreläsning hos PRO Möllevången

Den 19e september besökte vår tillförordnade ordförande Anna Grumstedt och ungdomsansvarige Tilda Jonsson PRO Möllevången för att föreläsa om FN-systemet och Agenda2030. Detta var ett steg mot att inkludera alla delar av Malmös befolkning i vår informationsspridning. Många spännande frågor och diskussioner uppstod, och vi är väldigt glada över att ha fått besöka dem!

15e september- World CleanUp Day

För World CleanUp deltog några av våra volontärer och styrelseledamöter vid skräpplockarevenemanget som anordnades av Marint Kunskapscenter i Malmö.

10e juni- Malmö Pride 2018

Den 10e juni deltog Malmö Fn-förening i den färgstarka paraden i Malmö. Så fint att se så många stå upp för kärleken. I Folkets Park stötte vi på Malmö Prides ordförande Filip Filipek som vi tackade för ett fantastiskt arrangemang som ständigt växer och utvecklas år efter år. Tack alla som arbetat hårt för detta och länge leve kärleken!

3e juni- Föreläsning på Feministisk Festival 2018

Den 3e juni höll vår ordförande Frida Lind och vice ordförande Anna Grumstedt en interaktiv föreläsning på Feministisk Festival i Malmö. Den handlade om FN:s resolution 1325, fred, Kvinnor och SDG5. Tack till Feministisk Festival för möjligheten och till de som deltog!

 

2a juni- Nätverksträff för Skåne regionen

Den 2a juni anordnade Malmö FN-förening en nätverksträff för medlemmar, volontärer och representanter från andra FN-föreningar i Skåne. Vi diskuterade frågor relaterade till den kommande nationella kongressen i Örebro, hade en workshop i syfte att kontextualisera de globala målen i Skåne och fick prata med FN-förbundets generalsekreteraren Petra Hallebrant. Hon kunde tyvärr inte delta personligen på grund av tågförseningar men höll sin presentation och svarade på våra frågor via Skype.

7e maj- Första möte för pilotprojekt för hållbara kommuner och landsting

Den 7e maj deltog Malmö FN-förening och Kristianstads FN-förening tillsammans med svenska FN-förbundet, Länsstyrelsen Skåne, Lunds Universitet, Kristianstads kommun och Malmö stad i ett första möte för hitta nya sätt att sprida kunskap om de globala målen och Agenda2030 i landets kommuner och landsting. Detta är ett steg i Svenska FN-förbundets och SKL- Sveriges Kommuner och Landsting gemensamma nationella satsning att få mer hållbara kommuner och landsting – vilket är viktigt för att nå de globala målen tills 2030. Totalt sju kommuner och landsting är med i pilotprojektet och Malmö är en av dom! Mer information om projektet hittar du här: https://fn.se/aktuellt/pressmeddelanden/svenska-fn-forbundet-och-skl-gor-sverige-hallbart/.

 

4e maj- Föreningsgalan 2018

Den 4e maj var Malmö FN-förening bjuden på Föreningsgalan 2018 på Malmö Arena, där vi blev tilldelade priset ”Årets föreningsinsats 2017” för vårt arbete för att uppmärksamma de Globala målen och mänskliga rättigheter. Frida Lind, Anna Grumsted, Nahid Biglari och Johanna Caminati Engström representerade föreningen och tog emot priset vid eventet. Vi är otroligt tacksamma och hedrade och vi vill tacka alla de frivilliga som varit med och hjälpt till i föreningen under åren.

22 april- Dag Hammarskjöldföreläsning med UNSG António Guterres

Den 22a april besökte Malmö FN-förening med svenska FN-förbundet Uppsala slott för den årliga Dag Hammarskjöldföreläsningen. Den gästades av FN:s generalsekreterare António Guterres som pratade om globala utmaningar och FN:s viktiga roll. Den årliga Dag Hammarskjöldföreläsningen ges till minne av Dag Hammarskjöld, i erkännande av de värderingar som inspirerade honom personligen och som idag inspirerar FN:s generalsekreterare – medmänsklighet, humanism och engagemang för internationell solidaritet och samarbete.

 

20 april- Föreläsning om de Globala Målen för Malmö Rotary

Den 20e april höll vår ordförande Frida Lind en interaktiv föreläsning om de Globala Målen för Malmö International Rotary Club där de pratade om både FN:s och enskilda personers roll för att skapa en hållbar utveckling och stå upp för mänskliga rättigheter i sitt vardagliga liv, oavsett vart man befinner sig i livet eller världen.

 

 

18 april- Föreläsning med svenska FN-ambassadör Olof Skoog

Den 18e april var ordförande Frida Lind, tillsammans med medlemmar från Malmö FN-förening, på en intressant föreläsning med Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog vid Lunds universitet, organiserad av Lunds Utrikespolitiska Förening och Raoul Wallenberg Institutet. Han talade om vikten av att effektivt engagera sig i internationellt samarbete, Sveriges roll som medlare i säkerhetsrådet och om internationell humanitär rätt.

 

16 mars- Lund Human Rights Film Festival, ”The Venerable W”

Den 16e mars var Martin, Frida och Tilda från Malmö FN-förenings styrelse på Lunds Human Rights Film Festival och såg den iransk-schweiziske regissören och producenten Barbet Schroeders dokumentärfilm ”The Venerable W” om den religiöse extremisten Ashin Wirathu.

Martins kommentar om kvällen: ”Filmen kretsar kring Wirathu och hans anti-muslimska organisation 969. Eftersom Schroeder valt att nästan uteslutande fokusera på Wirathu och hans dogmatiska uttalanden, blir filmen väldigt speciell. Å ena sidan saknar nog många tittare röster från andra viktiga perspektiv som t ex rohingyas, Aung San Suu Kyi och kvinnor i allmänhet. Å andra sidan blir porträttet av Wirathu och hans extrema syn på muslimer och ”hoten” mot den ”burmesiska identiteten” desto starkare. Detta något kontroversiella perspektiv, där allt fokus hamnar på antagonisten, gör att den påminner om Joshua Oppenheimers film Act of Killing. Det som gör både dessa filmer så starka, enligt min mening, är att tittarna får komma kusligt nära de riktiga personerna bakom några av de värsta människorättsbrotten i modern historia. Eftersom The Venerable W även inkluderar scener från verkliga massakrer i delstaten Rakhine, blir filmen oerhört stark. Efter filmen följde en frågestund med Chris Sidoti, som leder FN:s ”International Fact Finding Mission on Myanmar”. Sidotis perspektiv på filmen var väldigt intressant och nyttigt, där han kunde nyansera filmen då den saknade flera viktiga perspektiv och innehöll några mindre faktafel. Trots det är filmen helt klart sevärd och ger en obehaglig skildring av hur farliga hatpredikanter kan vara, när xenofobi, konspirationsteorier och avhumanisering får fäste i ett samhälle. Filmen kan också sägas rikta indirekt kritik mot världssamfundets misslyckande med att förhindra den etniska rensningen av rohingyas, som av fler och fler bedömare bör definieras som folkmord.”

14 mars- Ungdomsföreläsning med Matilda Lund och besök av Änglarnas kör utan gränser

Den 14e mars anordnade ungdomssektionen ett event med besök av Änglarnas kör utan gränser och en föreläsning av Matilda Lund som varit praktikant på FN-förbundet i Zimbabwe. Hon berättade om Svenska FN-förbundets verksamhet, om sin praktik i Zimbabwe samt om utvecklingsarbetet och inrikessituationen i landet.

 

8 mars- Internationella kvinnodagen

Den 8e mars firade Malmö FN-förening Internationella Kvinnodagen vid tre olika evenemang för att uppmärksamma vikten av denna dag och stå upp för kvinnors rättigheter, i Malmö och i världen. Styrelsemedlemmar och volontärer var utspridda vid Kirsebergsbiblioteket, Folkets Bio Malmö och Inkost med informationsbord för att svara på frågor om FN-förbundets arbete för jämställdhet och lokalt engagemang. Ordförande Frida höll ett tal på eventet vid Folkets Bio Malmö för att lyfta jämställdhetsmålet i Agenda 2030 och hur det globala, nationella och lokala samt ens egna handlingar hänger samman för att uppnå ett mer jämställt samhälle.

 

3 mars- B-kurs i fred, säkerhet och nedrustning

Den 3e mars deltog Johanna, Martin och Matias från Malmö FN-förenings styrelse i Svenska FN-förbundets B-kurs i fred, säkerhet och nedrustning i Malmö. De lärde sig mer om Sveriges roll i FN:s säkerhetsråd, FN:s fredsarbete och Sveriges bidrag till FN-insatsen i Mali genom föreläsningar, diskussioner och övningar. De passade även på att, tillsammans med ordförande, presentera föreningens arbete i Malmö.

 

7 februari- Föreläsning och workshop om de Globala Målen 

Den 7 februari blev vår ordförande inbjuden att hålla i en interaktiv föreläsning och workshop om de Globala målen under @Malmö S-förenings årsmöte. Det blev flera intressanta diskussioner om hållbar utveckling och hur man själv kan engagera sig för de globala målen i sin vardag.

 

 25 januari – Paneldebatt på temat Agenda 2030 och de globala målen

Föreningens sista event var en paneldebatt om Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen samt de lokala, nationella och globala möjligheter och utmaningar som finns med målen och hur unga kan engagera sig för en bättre värld. Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, Ahmed Al-Qassam, ordförande i PUSH Sverige, Emelie Aho Fältskog, strateg för hållbarhetsfrågor i Malmö Stad och Melissa Bojang, FN-förbundets Agenda 2030-ambassadör deltog i panelen. Vår ordförande Frida Lind modererade samtalet. Debatten gick av stapel den 26 januari på Malmö universitet. Många unga deltog på eventet och det togs upp många intressanta teman och ställdes flera viktiga frågor under kvällen. Utrikespolitiska föreningen i Malmö hjälpte till att boka lokal och bjöd på fika.

29 oktober-4 november – FN-förbundets C-kurs som hölls i Genéve

Vår vice ordförande Anna Grumstedt deltog den 29 oktober-4 november i Svenska FN-förbundets C-kurs som hölls i Genéve, Schweiz, där ett av FN:s huvudkontor ligger. De besökte en mängd olika organ och organisationer, till exempel UNHCR, ICRC, den svenska representationen, UNICEF och Svenska Dagbladets utrikeskorrespondent Gunilla von Hall. Hela resan var fantastiskt lärorik och informativ! Vill du också åka på en av förbundets kurser? Här kan du läsa mer!

2 november – Pizzakväll med Ungdomssektionen

Ungdomssektionen bjöd in till kick-off för att ta reda på vilka intressen som fanns och hur många som ville bli aktiva inom sektionen. Ungdomsansvarig Tilda Jonsson tillsammans med sex ungdomsmedlemmar dök upp, åt vegetarisk pizza och diskuterade allt från kommande projekt till det amerikanska rättssystemet. Tack för en lyckad kväll till er som medverkade!

 

17-18 oktober – Rädda Barnens projekt Kärleken Är Fri

Ungdomsansvarig Tilda Jonsson deltog tillsammans med Shayan från Valberedningen i Arvsfonden och Rädda Barnens projekt Kärleken Är Fri på Agnesfrids Gymnasium i Rosengård. Vi minglade med elever på fordonslinjen och anordnade tipsrundor, pysslade och höll klassrumsbesök med fokus på hedersrelaterat våld. Två härliga dagar med nyttiga diskussioner och många alster.

 

24 Oktober – FN-dagen

Malmö FN-förening, tillsammans med runt 160 deltagare, firade FN-dagen på Malmö Högskola genom att lyssna på två föreläsningar med temat Sveriges roll i Säkerhetsrådet. Sanji Monageng, domare från ICC i Haag, föreläste om sitt arbete i domstolen och hur FN är kopplat till det. Den andra talaren var Cecilia Uddén som arbetar som utrikeskorrespondent på Sveriges Radio med fokus på mellanösternfrågor. Hon diskuterade Syrienkonflikten, och hur FN borde och bör arbeta med denna. Kvällen avslutades med en frågestund där deltagarna fick ställa frågor till de båda talarna. Det blev en mycket givande diskussion från två olika perspektiv! Kvällen anordnades tillsammans med Utrikespolitiska Föreningen i Malmö, och modererades av Elin Persson som är en av årets Agenda2030-ambassadörer på Svenska FN-förbundet.

 

26 September – Open Your Eyes to Malmö

Malmö Fn-förening deltog på föreningsmässan Open Your Eyes to Malmö som anordnades på Malmö Högskola den 26e september. Vid detta tillfälle delades material ut, nya volontärer samt nya medlemmar värvades. Vår vice ordförande Anna Grumstedt, kassör Nahid Biglari, samt två volontärer deltog. Sammanfattningsvis var det en mycket lyckad dag med många givande diskussioner kring hur vi arbetar på lokal nivå i Malmö.

 

8 Augusti – Föreläsning och workshop om HBTQ-frågor

Den 6 augusti hölls Pride i Malmö och Malmö FN-förening deltog i firandet, ordförande Frida Lind och och styrelseledamot Mathias Persson föreläste om hur FN arbetar med HBTQ-frågor på lokal, nationell och internationell nivå. Föreläsningen hölls på Scandic Triangeln.

 

Video

Malmö FN-förening deltar i Malmö Pride

Mathias Persson och Frida Lind berättar vad ni INTE får missa under Malmö Pride 4-10 augusti! ❤️???? Se länk till Malmö FN-förenings aktiviteter i kommentarsfältet. Hoppas vi ses!

Publicerat av Malmö FN-förening – UNA Malmö den 25 juli 2017

6 Augusti – Malmö Pride paraden

Under #MalmöPride 2017 föreläste Frida Lind och Mathias Persson från föreningen om FN och vad som görs internationellt gällande #hbtq frågor. Bland annat fick deltagarna veta mer om FN:s hbtq arbete i FN:s råd för mänskliga rättigheter , diskutera hur de #globalamålen berör hbtq-frågor på olika sätt och fördjupa sig i ett case rörande hbtq-flyktingar. Efter den interaktiva föreläsningen fick deltagarna själva fördjupa sig i och diskutera ämnet närmare i en workshop och även delta i en kort video för att stödja flyktingar som tvingas fly t.ex. på grund av sin sexuella läggning (som en del av UNHCR, the UN Refugee Agency’s kampanj #StandWithRefugees). Tack alla som deltog! Svenska FN-förbundet Globala målen Malmö Pride

 

22 juni – Studiebesök till UN City

Malmö FN-förening arrangerade den 22 juni en studieresa till UN City i Köpenhamn där vi besökte FN:s flyktingorgan UNHCR och internationella migrationsorganisationen IOM. Vi fick också en guidad visning på UN City.

14 juni – Underteckning av Malmöandan i Rådhuset

Den 14 juni skrev Malmö stad och Idéburen sektor under överenskommelsen ”Malmöandan” som ska öka samarbetet för att nå ett bättre Malmö. Detta firades med tal, sång och dans i Rådhuset. Från Malmö FN-förening deltog ordförande Frida Lind och kassör Nahid Biglari. Även FN-förbundets agenda 2030-ambassadör i Skåne var på plats.

11 juni – Feministisk festival

Den 11 juni deltog Malmö FN-förening i feministisk festival i Malmö. Riksdagsledamoten Hillevi Larsson berättade om regeringens jämställdhetsarbete samt spelade gitarr och sjöng fredssånger. Ordförande Frida Lind föreläste om jämställdhet och FN:s globala hållbarhetsmål. Kassör och jämställdhetsansvarig Nahid Biglari föreläste om sexism, islamism och feminism. Under kvällen på Inkonst blev det också frågesport och filmvisning.

20 maj – Hållbarhetsfestivalen i Lund

Studenter och forskare vid Lunds universitet mötte lundabor för att diskutera och involvera hela samhället i omställningen till en hållbar värld. Under dagen hölls lunchföreläsningar, forskningsseminarier och debatter där det ges utrymme för viktiga samtal mellan forskare, studenter, allmänheten, organisationer och politiker. Tillsammans med Lunds FN-förening hade Malmös FN-förening ett infobord där vi informerade om vår verksamhet och de globala målen.

18-21 maj – UNg-helg i Härnösand

Vår medlem Melissa S Bojang deltog i UNg-helgen som arrangeras i Härnösand varje år av UNg FN-förbundet. Helgen fungerar som en mötesplats för unga där de får möjlighet att träffa medlemmar som brinner för samma frågor, utbyta idéer och erfarenheter samt lära sig mer om FN-systemet. Årets tema var fred och säkerhet. Under helgen fick deltagarna med sig inspiration, verktyg och möjligheter att förverkliga sina projektidéer och utöka sitt engagemang. Deltagarna fick också lära sig hur man planerar och genomför projekt, fick tips kring hur man kan engagera sig för globala frågor med fokus på fred och säkerhet genom spännande föreläsningar och workshops från experter.

13-14 maj – FN-forum i Stockholm

FN-forum i Stockholm ägde rum 13-14 maj. Ordförande Frida Lind och kommunikationsansvarig Emma Rönngren fanns på plats och fick uppleva två lärorika dagar med intressanta programpunkter och inspirerande historier. Mycket roligt att träffa så engagerade människor och speciellt roligt var det att träffa Svenska FN-förbundets nye generalsekreterare Petra Hallebrant!

 

20 april – Panelsamtal om Sveriges roll i Säkerhetsrådet

Panelsamtalet arrangerades tillsammans med Lunds FN-förening och behandlade Sveriges roll i Säkerhetsrådet. Det blev en lärorik kväll med intressanta diskussioner om vad Sverige gör och borde göra samt vad Sverige faktiskt har möjlighet att göra. Det var en expertpanel beståendes av Magnus Jerneck, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet, Aleksander Gabelic, ordförande för Svenska FN-förbudet och Anders Persson, postdoc vid Köpenhamns universitet.

19 april – Kickboxning för nyanlända tjejer

Vår ungdomsansvarig Sabrine Elghali arrangerade eventet vars målgrupp var nyanlända tjejer, men var öppet för alla över 16 år som definierar sig som tjej. Syftet med aktiviteten var att stärka tjejernas självförtroende, träffa nya vänner och lära sig mer om jämställdhet. Under kvällen fick deltagarna möjlighet att prova på kickboxning som följdes av en föreläsning om FN:s globala hållbarhetsmål med fokus på mål 5 som är jämställdhetsmålet.

 

1 April – Årsmöte Skåne FN-distrikt

Ordförande Frida Lind deltog på årsmötet tillsammans med kassör Nahid Biglari som var det sista mötet som hölls då distriktet nu har lagts ned och ersatts av ett nätverk. Under tillställningen hölls en tyst minut för Zaida Catalán och hennes kollegor, Frida föreläste därefter om FN-rörelsens lokala och globala utmaningar.

11 Mars – Nordiskt ungdomsmöte i Köpenhamn

Den 11 mars representerade Malmö FN-förening Sverige vid ett nordiskt ungdomsmöte i Köpenhamn tillsammans med FN-förbund från Danmark och Finland. Vi lärde oss mer om resolution 2250, unga, fred och säkerhet och hur vi kan sprida kunskap om resolutionen i våra hemländer. Vi ser fram emot att samarbeta tillsammans med andra länder!

8 mars – Internationella kvinnodagen

Styrelsen tillsammans med våra volontärer deltog på tre event för att fira den internationella kvinnodagen.

  • Moriskan

Vi fanns på plats med bokbord och vår ordförande höll ett kort tal om det internationella jämställdhetssamarbetet.

  • Kirsebergs bibliotek

Vi fanns på plats med bokbord och vår ordförande höll ett kort tal om FN:s globala mål för hållbar utveckling.

  • Demonstration på Gustav Adolf Torg + efterhäng på Inkonst

Vi deltog på demonstrationen samt stod med bokbord på Inkonst.