TÄVLING i samband med FN-dagen 2018: skriv ett recept på klimatsmart skollunch

 

Årets skoltävling 2018 är nu avslutad och juryn har utsett vinnarna:

  • F-2 Thoren Framtid, Falkenberg – Pumpasoppa med krutonger
  • Matrådet, Vallens miljöskola, Sundsvall – Ärtiga potatisbullar med fejkon
  • 8D Forshaga lärcenter – Värmländsk rotfruktspannkaka
  • 3.5 Kunskapsgymnasiet, Norrköping – Grönkålspasta med kikärtor

Tack alla som skickade in bidrag och grattis alla vinnare! Välkomna tillbaka till nästa skoltävling!


 

Klimat påverkar tillgången till mat, men vad vi äter påverkar också klimatet. När vi ställer om vår kost till att vara mer klimatsmart kan vi också hjälpa till att bekämpa klimatförändringar och förhindra att fler drabbas av matbrist. Därför handlade 2018-års tävling om att skapa ett klimatsmart recept för en skollunch, genom att analysera olika livsmedels påverkan på klimatet och skapa något som är gott att äta, som samtidigt gör gott för vår planet.

Möt vår fantastiska jury!

Foto: Erica Wessman Foto: Ulrika Pousette

Vi hade en fenomenal och mycket kompetent jury i 2018-års skoltävling!
Juryn bedömde recepten i de bidrag som gick vidare till andra omgången.
Vilka är då de fyra medlemmarna?

  • Paul Svensson, kock och programledare
  • Smilla Luuk, kock och kokboksförfattare
  • Ulla Karlström, redaktionschef på Allt om Mat
  • Anneli Bylund, hållbarhetsstrateg på Coop

PRIS: 10 000 kronor till klassen!

Fyra klasser/kursgrupper vann det fantastiska priset om 10 000 kronor vardera, sponsrat av Coop!
I varje kategori utsågs en vinnare: lågstadiet, mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet.
Prissumman kan exempelvis användas till studiebesök eller klassresa.

Tips för klimatsmart mat!

Här hittar du tips på länkar med mer information som kan vara bra till ert klimatsmarta recept!

Läs mer

Skolmaterial - matsäkerhet

Gör övningar tillsammans i klassen/kursgruppen om matsäkerhet och klimat!

Läs mer