Välkommen till SweMUN 26-28 mars 2019

SweMUN är Svenska FN-förbundets årliga nationella FN-rollspel för gymnasieelever. Konferensen, som äger rum på Gullbrannagården utanför Halmstad, simulerar generalförsamlingen på svenska och säkerhetsrådet på engelska.

Som delegat kommer du att få ta ställning till frågor som handlar om FN:s arbete och konflikthantering kopplat till Agenda 2030. I år kan du söka till ett av två utskott i generalförsamlingen eller till säkerhetsrådet.

Program för SweMUN 2019

26 mars 
Registreringen öppnar
11.30 – 12.50- Lunch
13.00 – Konferensen öppnar
Lobbying och kvällsmat

27 mars
rhandlingar i tre utskott och säkerhetsrådet
Middag och festligheter

28 mars
Generalförsamlingen öppnas
14.30 – 15.00 – Avslutningsceremoni
15.00 – Konferensen avslutas

Vad kostar det?

Deltagaravgift för elever och lärare från FN-skolor

FN-skolor får skicka en delegation á fyra elever + en lärare som tillval, där konferens, material, logi i delat rum och mat ingår. Om SweMUN inte är ett tillval kostar det 950 SEK per person.

Deltagaravgift för elever och lärare som inte är från FN- skolor

1200 SEK per person – inkluderar konferens, material, måltider och logi i delat rum. Önskas enkelrum för lärare tillkommer en kostnad på 195 kr/natt.

Eventuell frånvaro som inte meddelats FN-förbundet innan konferensen kommer att debiteras fullt pris.

Gullbrannagården

Gullbrannagården är en camping, konferens- och lägergård belägen strax söder om Halmstad. Gården ligger i ett naturskönt område med promenadavstånd till havet.

Om ni vill läsa på mer är det bara att besöka hemsidan.

Att hitta till hit: Gullbrannagården ligger ca 15 kilometer utanför Halmstad vid Eldsberga. Närmsta tågstation är Halmstad station sedan kan man antingen åka med vår busstransfer (mer info kommer inom kort) eller med Lokalbuss.

Om ni väljer lokalbuss går det bra att enkelt söka resan på Hallandstrafiken efter en resa som går till Gullbrannagården, paprikavägen. Vi kommer ha skyltat så att ni lätt hittar från busshållplatsen till kursgården.

Om ni istället kommer med bil så är adressen helt enkelt Gullbrannagården, Eldsberga.

Att förbereda sig

Nedan kan du läsa allt om vad du behöver tänka på för att på bästa sätt kunna förbereda dig inför rollspelet 26-28.

Undrar du till exempel hur du skriver en resolution eller kartlägger ett land? Vill du läsa mer om de frågor vi skall ha i generalförsamlingens utskott? Hur långt skall öppningstalet vara? Finns det tips på ord och fraser som vi kan använda oss av? Vi har sammanställt länkar och instruktioner om hur ni skall gå tillväga.

Tänk på att det är viktigt att ha koll på ditt lands ståndpunkter i frågorna som kommer att behandlas under SweMUN 2019.

Rollspelreglerna hittar du också här.

Generalförsamlingen

Nedan hittar du frågorna till våra tre utskott i generalförsamlingen samt indelningen i delegationer och länder för SweMUN 2019. Du kan även läsa mer om generalförsamlingen i FN och i FN-rollspel.

Utskott i generalförsamlingen, SweMUN 2019:

  • Utskottet för mänskliga rättigheter
  • Utskottet för hållbar utveckling
  • Utskottet för fred och säkerhet

Säkerhetsrådet

Nedan hittar du scenariot för säkerhetsrådet samt indelningen i delegationer för SweMUN 2019. Du kan även läsa mer om säkerhetsrådet i FN och i FN-rollspel.

Att förbereda sig

Så förberedera du dig inför ditt deltagande i SweMUN.

Läs mer

Generalförsamlingen

Mer information om utskotten i Generalförsamlingen.

Läs mer

Säkerhetsrådet

Mer information om utskottet i Säkerhetsrådet.

Läs mer