Vanliga frågor & svar

Vad är SweMUN?

SweMUN är Svenska FN-förbundets årliga nationella FN-rollspel för gymnasieelever. Konferensen SweMUN (Sweden Model United Nations) är utformad som ett FN-rollspel där deltagarna agerar diplomater för ett av FN:s medlemsländer och diskuterar aktuella internationella frågor utifrån landets ståndpunkter. FN-rollspel är en pedagogisk metod som kan göra komplexa globala frågor mer begripliga och intressanta för många elever. SweMUN erbjuder deltagare en oförglömlig och unik möjlighet att medverka i simuleringar av FN:s generalförsamling och säkerhetsråd, samt delta i sociala evenemang.

 

Vem kan vara med?

Du är välkommen att anmäla dig till SweMUN om du:

  • är gymnasieelev
  • är intresserad av globala frågor
  • vill och har möjlighet att förbereda dig inför rollen som delegat i FN

SweMUN 2019 arrangeras 26-28 mars på Gullbrannagården utanför Halmstad.

 

Varför ska jag anmäla mig till SweMUN?

Genom att delta på SweMUN breddar du din kunskap i flertalet ämnesområden inom internationella frågor. Du ökar din förmåga att engagera dig i problemlösning och att lösa konflikter, att träna på att prata engelska, att förhandla, att tala inför publik, att forska samt inom kommunikation. Dessutom får du möjlighet att träffa nya människor och vänner som delar ditt intresse för internationella frågor.

 

Hur mycket är deltagaravgiften och vad inkluderar den?

Deltagaravgiften är 2400 kr per person för icke-FN-skolor. I detta ingår konferensen, material, alla måltider och logi.

FN-skolor som önskar skickar elever till SweMUN utanför sina tillval betalar 1900 kr per person. I detta ingår konferensen, material,  och måltider. Svenska FN-förbundet står för boende i delat rum och frukost. Vid frågor, kontakta Caroline Bodin.

 

Hur anmäler/avanmäler jag mig?

Anmäl dig här. Anmälan är öppen och stänger den 11 februari 2019. Om du inte längre önskar delta på konferensen, vänligen hör av dig till vår rollspelshandläggare Caroline Bodin.

 

När borde jag anlända till Halmstad och vart registrerar jag mig?

Schemat för SweMUN 2019 kommer inom kort.

 

Vilka frågor kommer tas upp under konferensen?

Information om de frågor som ska diskuteras i generalförsamlingen hittar ni här, och frågorna som ska diskuteras i säkerhetsrådet hittar ni här.

 

Vilka länder (delegationer) kan jag söka till?

Mer information kommer inom kort.

 

Vilken klädsel gäller under konferensen?

På SweMUN gäller en formell klädkod, närmare bestämt ”western business attire”. Män bär kostym/byxa, kavaj och skjorta med slips. Motsvarande för damerna är kjol eller byxa med blus och eventuellt en kavaj. Om en delegats hår når till axlarna eller längre ska det vara uppsatt på något sätt så att inget hår är i ansiktet. Detta gäller för både damer och herrar.

Denimkläder och gymnastikskor är inte tillåtet eftersom klädseln ska passa en diplomat. Solglasögon är inte heller tillåtet.

 

Hur förbereder jag mig inför SweMUN?

Information om hur du förbereder dig hittar du under fliken att förbereda sig.

 

Är det obligatorisk närvaro?

Under hela konferensen råder obligatorisk närvaro för samtliga delegater. Detta gäller även gemensamma måltider och på SweMUN-festen.

 

Vi är intresserade av att sponsra denna konferens, vem skall vi kontakta?

Vänligen kontakta vår rollspelshandläggare Caroline Bodin.