Webbinarium: Vad händer med EU:s asylsystem efter branden på Lesbos?

Digitalt

Webbinarium: Vad händer med EU:s asylsystem efter branden på Lesbos?

Exklusivt för lärare och skolledare kommer författaren och journalisten Joakim Medin att hålla ett webbinarium med rubriken Vad händer med EU:s asylsystem efter branden på Lesbos?

I september hamnade den grekiska ön Lesbos i världens blickfång när flyktinglägret Moria – det största i hela EU – brann ned till grunden och 13 000 asylsökande blev hemlösa. Först efter en vecka hade alla människor fått tak över huvudet i ett nytt läger, som är byggt på ett blyförgiftat före detta exercisområde för den grekiska armén.

Lesbos har sedan 2016 agerat som EU:s ”hotspot”, eller uppsamlingsplats, för asylsökande som anländer irreguljärt från Turkiet. I flera år kritiserades Moria för dess extrema trångboddhet och bristande sjukvård, hygienfaciliteter och grundläggande infrastruktur, som de resursfattiga grekiska myndigheterna aldrig lyckades åtgärda.

Många kritiker har sett Lesbos som ett definitivt underbetyg för EU:s asylsystem, där ansvaret för de nyanlända främst faller på länderna i EU:s gränsområden.

Men vad kan komma i dess ställe, när EU-kommissionen under hösten 2020 ska klubba igenom en ny asylpolitik? Och hur ser splittringen ut mellan olika EU-länder i synen på migrationsfrågan?

Författaren och journalisten Joakim Medin har i flera år bevakat flyktingkrisen i Mellanöstern, migrationsdebatten i EU och framväxten av en främlingsfientlig högerpopulism. Han har besökt Moria flera gånger och dokumenterade konsekvenserna av branden på plats nu i september.

Tid: 3 november 16.00-17.00.

Plats: Digitalt på Zoom. Länk till mötet skickas till dig via mail innan eventet.

Anmälan görs via formuläret nedan. Sista anmälningsdag är 2 november.

Frågor? Kontakta hanna.svanberg@fn.se

Webbinarium: Vad händer med EU:s asylsystem efter branden på Lesbos?

För oss är din personliga integritet viktig. Vi behandlar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR) och endast för ändamål som rör vår egen verksamhet. Läs mer om Svenska FN-förbundets hantering av personuppgifter.