Digital B-kurs i fred, säkerhet och nedrustning

Digitalt

FN:s arbete för nedrustning och för normer, regler och agerande mot krigsförbrytelser

Det finns inom FN en vilja att nå en värld fri från massförstörelsevapen, inhuman krigföring och grova krigsförbrytelser. Vägen till dessa mål fortsatt är lång, det syns dagligen i Ukraina, Myanmar och många andra konflikter. Behovet av ett starkt FN har därför aldrig varit större.

På denna kurs får vi ta del av senaste nytt inom några av de frågor inom fredsområdet som världssamfundet försöker nå framsteg i. Du lär dig om hur FN:s fredsoperationer vuxit fram, vilka problem de dras med och hur Sverige bidrar militärt till dessa. Du får kunskap om den permanenta krigsförbrytardomstolen International Criminal Court, som i år fyller 20 år. Du får insikt om hur FN:s arbete i fält för att röja minor och liknande vapen ser ut, genom en workshop med fokus på vårt projekt Minor. Vi tar oss också en titt på FN:s generalsekreterares nedrustningsagenda och lär oss om olika rustningskontrollavtal.

Tid och datum
13 oktober kl. 13.00-16.00

Föreläsare
Jens Petersson, senior rådgivare inom freds, säkerhets och nedrustningsfrågor, Svenska FN-förbundet
Terese Johansson, projektledare elevengagemang FN-skola, Svenska FN-förbundet

Praktisk information
Föreläsningen kommer ske digitalt via Zoom. Sista anmälningsdag är 11 oktober. Registrera dig här: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZArdemspzotGtXQKlmADxnaYBajDN4t7T4c 

En personlig länk sänds automatiskt efter anmälan. Se till att ansluta dig till samtalet i god tid innan kl. 13 på kursdagen. Vid färre anmälda än 15 personer ställs kursen in, du meddelas i så fall i god tid om detta.

Målgrupp och avgift
Kursen är avgiftsfri, men endast öppen för medlemmar i Svenska FN-förbundet samt för elever och personal vid så kallade certifierade FN-skolor. Är du inte redan medlem så bli medlem här och ange ”ny medlem” på medlemsfrågan i anmälningsformuläret.